Synkende smittetall til tross for mutert virus: – Positivt nytt

I dag kan det komme nye tiltak for flere av Oslos nabokommuner i forbindelse med utbruddet av det muterte viruset. Avdelingsdirektør i FHI Line Vold ser likevel positivt på smittetallene.

Lørdag ble Nordre Follo og ni andre kommuner, blant dem Oslo, plassert i risikonivå 5. Dermed ba flere andre av Oslos nabokommuner regjeringen om å innføre tiltak for dem også.

Asker, Bærum, Lillestrøm og Drammen er blant kommunene på lista.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier at de nå går gjennom tiltakene i kommunene med strengest tiltak, for å se om det er hensiktsmessig å gjøre lignende tiltak i de andre kommunene.

– Vi har først og fremst fokus på å få god oversikt, og redusere risikoen for at denne varianten sprer seg. Vi vil redusere bevegelighet og antall kontaktpunkter mellom de som bor der, sier Vold.

Per nå er status seks smittede med det muterte viruset fra sykehjemmene.

– Og så er det en rekke prøver som er på gang nå, som vi venter resultater på i løpet av dagen, sier hun.

– Positivt nytt

Vold forteller at nedgangen i smittetallene i Norge er positivt nytt.

– De landene hvor det muterte viruset har fått fotfeste, har man sett en stor økning i smitte, men i Norge går smittetallene ned, og også i Nordre Follo. Så det er et positivt tegn, sier Vold.

– Vet vi mer om smitteveien til det muterte viruset?

– Nei, per nå vet vi ikke det. Kommunen er i gang med å ettergå smittesporingen, og det viktigste er å hindre videre spredning og å få oversikt over hvor utbredt det faktisk er, sier Vold.

– Hva gjør at vi ligger bak andre land, nå kan man ikke skylde på kommunene ettersom de sier at de er klare?

– Kommunene har rigget seg og har gode planer for å vaksinere, og vi sender ut vaksiner når de kommer til landet. Så er det litt treghet i systemet ettersom vi har en strategi der vi får vaksinene helt ut til folk, i stedet for å vaksinere sentralt, sier Vold.

– I tillegg har vi satt av noen doser til dette beredskapslageret vi fyller, slik at vi har fått satt dose to selv om det er noe ustabilitet i forsyningslinjene, forteller hun.

Nye tiltak søndag ettermiddag

Det regjeringen vurderer å innføre for de øvrige kommunene rundt Oslo, som Lillestrøm, Asker og Bærum, er tiltak fra risikonivå 4, får NTB opplyst.

TILTAK: I dag vil helseminister Bent Høie (H) redegjøre for hvilke koronatiltak som vil gjelde i kommuner i nærheten av Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
TILTAK: I dag vil helseminister Bent Høie (H) redegjøre for hvilke koronatiltak som vil gjelde i kommuner i nærheten av Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Helsedirektoratet bekrefter overfor VG at tiltakene blir presentert på en pressekonferanse med regjeringen søndag ettermiddag.

Helseminister Bent Høie har varslet at det vil komme tiltak også for kommunene som ikke er inkludert i lørdagens tiltakspakke.

Asker, Drammen, Lillestrøm og Lørenskog har alle tatt til orde for at også de skal inkluderes av de nasjonale tiltakene, skriver avisen.

Relatert