STENGT: Vinmonopolet på Kolbotn var stengt fredag kveld, på ubestemt tid. Foto: Cecilie Trodal / TV 2
STENGT: Vinmonopolet på Kolbotn var stengt fredag kveld, på ubestemt tid. Foto: Cecilie Trodal / TV 2

Holder krisemøte: – Går mot svært omfattende nedstengning

Fredag kveld satt representanter fra Nordre Follo og nabo-kommunene i møte med statsforvalteren og helsemyndighetene. Det går mot svært omfattende tiltak.

NRK melder fredag kveld at Regjeringen foreslår innføre rødt nivå på alle barnehager, barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo og i Follo-regionen. Dette betyr i praksis at de stenger barnehager og skoler.

Ifølge kanalen er forslagene Regjeringen nå vurderer de strengeste siden 12. mars.

– Det ligger an til en statlig forskrift for Nordre Follo og alle nabokommunene, med bestemmelser om omfattende nedstengninger de nærmeste 10 dagene, sier Ola Nordal, ordfører i Ås kommune til TV 2.

– Stor fare for spredning

Helsedirektoratet og FHI satt fredag kveld i møter med alle nabokommunene til Nordre Folo.

– Regjeringen har nå mottatt råd fra Helsedirektoratet og FHI, og vi skal bestemme oss fredag kveld. Så vil de nye tiltakene bli kommunisert ut i morgen, sier helseminister Bent Høie til TV 2.

Det er varslet en pressekonferanse klokken 09 lørdag.

Fredag kveld ble det bekreftet ytterligere fire tilfeller av mutant-viruset i Nordre Follo kommune, og det totale antallet tilfeller er dermed seks. 19 tilfeller av det muterte viruset er også registrert i Oslo.

– Det er stor fare for videre spredning, sier kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Nå tar kommunene rundt Nordre Follo grep.

– I noen dager er alle kommunene innstilt på å være hardere enn løsere. Vi vil alle nærme oss samme tiltak som i Nordre Follo. Vi samkjøres, sier Tom Anders Ludvigsen, ordfører i Vestby, til TV 2.

Regjeringen bestemmer

– Kommunene som berøres er i første omgang Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo. Det er enighet i kommunene om behovet for en koordinert samordning. Det er ventet at regjeringen behandler forslaget fra Helsedirektoratet og FHI i løpet av kort tid, skrev Helsedirektoratet i en pressemelding ved 19-tiden fredag.

– Hva innebærer disse nedstengningene?

– Det er ikke helt klart enda, det blir slik jeg forstår det bestemt av regjeringen i løpet av kvelden, sier Nordal.

Ønsket fra kommunene, er å få felles tiltak.

– Vi jobber for at alle kommunen får felles tiltak. Målet er å komme til en konklusjon i kveld, sier Hans Kristian Raanaas, ordfører i Frogn kommune.

Naboene til naboene

Ifølge ordfører i Enebakk, Hans Kristian Solberg, ser de også på mulighetene for tiltak i nabokommunene til nabokommunene.

– I møte med Helsedirektoratet, FHI og Statsforvalter har møtet spilt inn at en ønsker at Regjeringen fastsetter forskrift til nabokommunene til Nordre Follo, og at det også sees på felles tiltak for naboene til nabokommunene. Vi håper på avklaring fra Regjeringen, sier Solberg.

Det var sent torsdag denne uken at det ble bekreftet to tilfeller av det muterte viruset fra Storbritannia i Nordre Follo.

Det fryktes nå at viruset har fått spredd seg fritt i flere uker, før det ble oppdaget. Smitteveien er ikke kjent.

Relatert