Nå har hun fått over to millioner nye følgere: Dette er Amanda Gorman (22)

Den 22 år gamle poeten fikk massiv respons etter å ha fremført diktet «The Hill We Climb» på Joe Bidens innsettelsesseremoni. Nå gir hun snart ut bok.

Onsdag ble Joe Biden innsatt som USAs 46. president. Det som kanskje vakte mest oppsikt, og begeistring, var fremførelsen til 22 år gamle Amanda Gorman av diktet «The Hill We Climb».

Gorman har blitt en yndet poet under offisielle seremonier, og hun følger i rekken av poeter som Robert Frost og Maya Angelou, som også har fremført dikt når demokratenes presidenter er blitt tatt i ed.

I løpet av onsdag gikk 22-åringens Twitter-konto fra å ha 36.000 følgere, til å få en million følgere. Også på Instagram har hun nå over en million nye følgere.

Nyhetsbyrået AP trekker fram linjen: «even as we grieved, we grew» – «selv da vi sørget, vokste vi», fra diktet til 22-åringen.

DPA skriver at Gorman stjal oppmerksomheten under seremonien.

Pris-vinnende

Gorman ble født i Los Angeles, og vokste opp der. Hun begynte å skrive da hun bare var noen få år gammel.

Til tross for sin unge alder, har hun allerede rukket å fremføre sine dikt i en rekke offisielle settinger, også for Barack Obama da han var president.

Gorman omtaler seg selv som aktivist, og temaene hun skriver om er blant annet undertrykkelse, feminisme, rase og marginalisering.

Gorman kommer med sin første diktsamling, med samme tittel som diktet hun leste under innsettelsesseremonien, i september 2021.

Hun har lest opp dikt på CBS sine morgensendinger, og skrevet for The New York Times, i tillegg til å stå bak teksten i en større Nike-kampanje.

22-åringen har også fått en rekke stipender, og sitter i styret 826 National, et nettverk for unge skribenter i USA.

Gorman har studert sosiologi på Harvard-universitetet i Massachusetts, og er spådd en lovende fremtid.

Hillary Clinton var blant dem som hyllet 22-åringen etter innsettelsesseremonien.

– Hun har lovet å stille til presidentvalget i 2036, og jeg kan ikke vente, skriver Clinton.

Allerede har hun vunnet en rekke priser og fått flere høythengende utmerkelser, samt flere stipend, for skrivingen sin.

Gave fra Oprah

Under innsettelsesseremonien onsdag var 22-åringen ikledd Prada fra topp til tå, og antrekket var ikke tilfeldig.

– Jeg har lagt inn symboler i antrekket, og det er viktig for meg å sende et signal med det jeg har på meg mens jeg fremførte diktet, sa hun til Vogue onsdag kveld.

Den gule kåpa hun var ikledd, var en hilsen til Jill Biden, den nye førstedamen.

– Det var Jill Biden som spilte inn navnet mitt for innsettelsesseremonien, og jeg er så beæret over det. Hun fortalte meg at hun hadde sett en video av meg der jeg gikk med gult, og at hun elsket det, derfor kledde jeg meg i gult, sa Gorman.

Øredobbene hun bar var en gave fra Oprah Winfrey, og var formet som en sirkel rundt fugler. Dette var en hyllest til avdøde dikteren Maya Angelou, som har skrevet «Jeg vet hvorfor fugler i bur synger».

Relatert