TRAVELT: Med munnbind og en bunke presidentordre på pulten begynte Joe Biden for alvor på jobben som president.
TRAVELT: Med munnbind og en bunke presidentordre på pulten begynte Joe Biden for alvor på jobben som president. Foto: Tom Brenner/REUTERS

Biden går hardt til verks – opphever Trumps politikk fra dag én

Kun timer etter å ha blitt tatt i ed som USAs 46. president, har Joe Biden startet arbeidet med å viske ut de siste fire årene.

Demokraten ønsker å umiddelbart sette preg på sitt USA, blant annet ved å omgjøre mange av forgjengeren Donald Trumps mest kontroversielle bestemmelser.

Biden signerte hele 17 presidentordre onsdag kveld, med særlig fokus på å endre Trumps bestemmelser knyttet til innvandring, klimaforandringer og håndtering av koronapandemien.

Stanser innreiseforbud og grensemur

Blant de mest sentrale ordrene er Bidens planer om å stanse konstruksjonen av Trumps grensemur mot Mexico og oppheve innreiseforbudet fra i hovedsak muslimske land.

Donald Trumps grensemur vil ikke ferdigstilles under Bidens presidentperiode.
Donald Trumps grensemur vil ikke ferdigstilles under Bidens presidentperiode. Foto: Delcia Lopez/AP

Presidenten vil også slutte USA til Verdens Helseorganisasjon og Parisavtalen, etter at forgjengeren Trump meldte landet ut av begge.

Iført munnbind møtte Biden reportere i Det ovale kontor, hvor han først signerte en ordre med fokus på bekjempelse av koronaviruset.

– Ordren krever, som jeg har sagt hele tiden, at der hvor jeg har autoritet, vil vi kreve at man bruker munnbind og holder avstand, sa den ferske presidenten.

Omfattende klimamål

Deretter signerte Biden en presidentordre som tar sikte på å bedre forholdene for USAs minoriteter, før han erklærte at USA slutter seg til Parisavtalen. Donald Trump meldte USA ut av avtalen i 2017.

Frankrikes president Emmanuel Macron er blant dem som gleder seg over Bidens avgjørelse.

– Vi er sammen. Vi vil være sterkere for å møte vår tids utfordringer. Sterkere for å bygge vår fremtid. Sterkere for å beskytte vår planet. Velkommen tilbake til Parisavtalen! skriver Macron på Twitter.

Under valgkampen lovet Biden å ta omfattende grep for miljøet, og presenterte ifølge Washington Post den mest ambisiøse klimaplanen i amerikansk historie.

 1. Stanse konstruksjonen av grensemuren mot Mexico
 2. Stanse innreiseforbudet fra enkelte hovedsakelig muslimske land
 3. Slutte USA til Parisavtalen
 4. Stanse utbygningen av oljerørledningen Keystone XL
 5. Inkludere ikke-amerikanske statsborgere i den amerikanske folketellingen
 6. Slutte USA til Verdens Helseorganisasjon
 7. «100 Days Masking Challange» - et nasjonalt mandat som pålegger amerikanerne å bruke munnbind og holde avstand på føderalt land.
 8. Forlenge utvidelsesfristen for husleie- og huslånbetalinger
 9. Forlenge stansen av innbetalinger av studentlån frem til 30. september
 10. Forsvare «Dreamers»-programmet, en måte for unge, udokumenterte innvandrere å få statsborgerskap.
 11. Endre Immigrations and Customs Enforcements prioriteringer av arrestasjoner
 12. Opprettholdre beskyttelser for en gruppe liberianere i USA
 13. Endre den føderale regjeringens koordinering av koronahåndteringen
 14. Ta grep for å fremme minoriteters rettigheter
 15. Øke lovgivning som beskytter mot diskriminering på arbeidsplassen basert på seksuell orientering
 16. Stanse Trump-administrasjonens siste reguleringer
 17. Formulerte etiske retningslinjer for føderale ansatte

Historisk travel start

I nyere historie har kun to andre presidenter signert presidentordre på sin første dag, og disse signerte bare én hver. Med sine 17 ordre ønsker Biden å viske ut store deler av Trumps politikk på rekordtid, samtidig som han understreker behovet for handlekraft.

– Vi vil arbeide raskt og målrettet, for vi har mye arbeid foran oss i denne vanskelige vinteren og mange muligheter. Mye å reparere, mye å gjenreise, mye å bygge og mye å tjene, sa Biden kort tid etter at han ble sverget inn som president.

Det er ventet at Biden vil signere flere presidentordre i dagene som kommer, for å bekjempe det han ser på som USAs «fire store kriser»: koronapandemien, den økonomiske krisen, raseulikhet og klimaforandringer.

Relatert