FHI: – Situasjonen er fortsatt ustabil

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier at situasjonen fortsatt er ganske dramatisk i landene rundt oss, selv om det meldes om færre smittede i Norge. Helsedirektoratet sier det kommer justeringer på tiltakene.

Søndag var det litt over 1000 færre meldte tilfeller i Norge enn samme tidspunkt uka før.

Det er positivt, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Samtidig må vi huske at utviklingen i landene rundt oss er ganske dramatisk, og vi har de nye mutasjonene som vi er bekymret for. Situasjonen er fortsatt ustabil, men det ser ut til at det har vært en nedgang i uke 2, sier Vold til TV 2.

Krav om test

Mutasjonene hun snakker om er virusvariantene fra Sør-Afrika og Storbritannia.

FHI vurderer at disse nye variantene er mer smittsomme, men at det er lite sannsynlig at de gir mer alvorlig sykdom.

Mutasjonene er ikke fanget opp i den generelle befolkningen, opplyser Vold.

Regjeringen har innført obligatorisk testing på grensen. Det trer i kraft mandag klokken 17.

Det betyr at alle som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt, må teste seg ved grensepasseringen.

Avdelingsdirektør Vold sier at det er et viktig tiltak for å redusere risikoen for importsmitte av de nye variantene.

Ullensaker kommune opplyser mandag morgen at alle som lander på Gardermoen lufthavn, blir testet med en hurtigtest, med unntak av reisende fra Storbritannia og Sør-Afrika. De blir testet med vanlig PCR-test.

– De som gjennomgår en hurtigtest, vil slippe å vente på svar på flyplassen. Vi har etablert en ordning som gjør at de som tester positivt, blir oppringt, normalt i løpet av fem timer. De som er negative, vil ikke høre noe fra oss, sier enhetsleder Elisabeth Nordal i kommunen.

Justeringer

– Er reglene strenge nok nå?

– Ja, hvis disse fungerer godt mener vi det er vesentlig risikoreduserende effekt. Vi vet at de nye variantene finnes i større utstrekning i andre land enn vi har fått rapportert, fordi det er lite overvåkning av virusvariasjoner i de ulike landene. Vi er avhengig av å ha et godt nettverk som fanger opp variantene fra andre land, sier hun.

Mandag skal statsminister Erna Solberg orientere Stortinget om koronasituasjonen, deretter skal hun holde en pressekonferanse.

Vi får da svaret om tiltakene som vi har nå, skal fortsette, eller om noen av dem blir fjernet.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NRK at de har anbefalt regjeringen noen justeringer, men sier ikke hvilke konkrete tiltak som blir endret på.

– Tiltakene var ment å være ekstra kraftige noen uker inn i det nye året. Så er det nå behov for noen justeringer. Det er fordi vi nå har mye bedre oversikt. Det var veldig uoversiktlig, men nå avtegner det seg et mye tydeligere bilde, sier Nakstad.

Barn og unge

På spørsmål om det blir gjort justeringer på reglene, svarer Vold at de ikke vet hva regjeringen vil legge opp til, men sier at de har kommet med råd.

– Situasjonen er fortsatt ustabil, så vi må fortsatt følge nøye med og ha tiltak også nasjonalt. Men vi er opptatt av tiltaksbyrden for barn og unge og at det først og fremst lettes på tiltakene for dem når tiden er inne for det.

Mandag melder Oslo kommune om 47 nye smittede, som er 85 færre enn ukessnittet i hovedstaden.

Relatert