RIKSETT: Danmarks tidligere innvandringsminister stilles for riksrett.
RIKSETT: Danmarks tidligere innvandringsminister stilles for riksrett. Foto: Vidar Ruud

Inger Støjberg stilles for riksrett

Et flertall i Venstres folketingsgruppe støtter også riksrettssaken mot partiets justispolitiske talsperson og tidligere innvandringsminister Inger Støjberg.

Regjeringspartiet opplyser i en pressemelding at det vil stemme for. Det samme vil alle de andre partiene i rød blokk i Folketinget.

– Jeg kan ikke selv leve med anklager om at Venstre ikke bryr seg om lov og rett. Når slike anklager reises, så skal de avklares, og det er ingen andre veier enn riksrettssak, sier partileder Jakob Ellemann-Jensen.

Ni av medlemmene i partiets folketingsgruppe vil stemme mot, men et flertall er for.

- Skuffet

Støjberg selv sier hun er skuffet over at hennes egen leder er for en riksrettssak, og at hun overveier hva hun vil gjøre videre. Hun avviser ikke at hun vil forlate partiet.

Støjberg regnes som en stemmesanker for partiet på Jylland, der hun selv er hjemmehørende.

Bakgrunnen er at daværende utlendings- og integreringsminister Støjberg i 2016 ga instruks om at asylsøkerpar ikke skulle få bo sammen hvis kvinnen var under 18 år. Instruksen viste seg å være ulovlig.

En delrapport fra den danske Instrukskommisionen konkluderte med at Støjberg ga instruksen tross advarsler fra embetsverket om at den var ulovlig. Rapporten ble levert til Folketinget i desember.

I rapporten ble Støjbergs ordre beskrevet som «villedende», «misvisende» og «klart ulovlig», og den forkastet ifølge avisa Politiken eksministerens forsvar.

Uttrykk for politisk holdning

Støjberg har forsvart seg med at instruksen kun var uttrykk for en politisk holdning, og at hun til departementet sitt ga uttrykk for at internasjonale konvensjoner selvfølgelig skulle overholdes, skriver danske TV2.

Et underutvalg i Folketinget skal i ettermiddag, ifølge TV2 fra klokken 15-16.30, holde et møte der det formelt blir avgjort om Støjberg stilles for riksrett eller ei.

Blir Støjberg kjent skyldig, vil hun kunne bli bøtelagt eller dømt til betinget fengsel. Det har tidligere vært fem riksrettssaker i dansk historie, og bare én siden 1910, ifølge altinget.dk.

Relatert