Trump stilles for riksrett igjen
Avstemningen i Representantenes hus er klar: Donald Trump blir den første presidenten i historien som stilles for riksrett to ganger.
Onsdag har Huset debattert forslaget om å stille Trump for riksrett på grunn av hans rolle i stormingen av Kongressen.
På kveldstid ble det avholdt avstemning, og riksrettstiltalen fikk flertall. Nå sendes den til senatet, som er dømmende myndighet i en riksrettssak. Speaker i Huset Nancy Pelosi vil ikke svare på når saken blir sendt til senatet.
Samtlige demokrater og ti republikanere har stemt for. Resultatet ble dermed 232 stemmer for og 197 mot. Aldri før har så mange representanter stemt for å stille en president fra sitt eget parti for riksrett.
– Jeg er stolt av mine kolleger, ikke bare demokrater men republikanere også, som samles for å gjennomføre dette, sa demokrat Ihlan Omar.
McConnell har ikke bestemt seg
Ved forrige riksrettssak delte stemmene i senatet seg i all hovedsak langs partilinjene. Kun republikaner Mitt Romney stemte mot sitt parti, og for å felle Trump.
Leder for republikanerne i senatet, Mitch McConnell, avviser onsdag ikke at han kan stemme for å dømme Trump.

– Selv om pressen har vært full av spekulasjoner, har jeg ennå ikke tatt en endelig beslutning om hvordan jeg vil stemme, og jeg har til hensikt å lytte til de juridiske argumentene når de legges fram i Senatet, skriver McConnell i et notat til sine republikanske kolleger.
Sent onsdag sier McConnell at han ikke vil ta opp riksretten i senatet før etter at Biden er sverget inn.
– Det er rett og slett ingen mulighet for å holde en rettferdig rettssak før påtroppende president Biden er tatt i ed, sier McConnell i en uttallelse.
Det trengs to tredels flertall i Senatet om Trump skal bli avsatt.
Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene, noe som ikke er ventet om ikke McConnell selv gjør det.
Opphetet debatt
Det var til tider svært høy temperatur under debatten. Blant annet beskrev speaker i Huset Nancy Pelosi presidenten som en fare for landet.
– Han må gå. Han er en klar fare for dette landet vi alle elsker. Vi må sørge for at republikken er trygg fra denne mannen som vil bryte ned det vi alle setter så høyt, sa Pelosi.
Trump er president i kun én uke til, og det ser derfor ut til at riksrettssaken vil pågå i Joe Bidens presidentperiode. Senatet skal etter planen ikke samles før 19. januar, dagen før Biden tas i ed som neste president i USA.
Oppfordring til opprør
Demokratene la frem forslaget til en riksrettstiltale mot Trump mandag. De mener at Trump oppfordret til opprør da han hisset opp folkemengdene i forkant av stormingen av Kongressen.
Trump gjentok løgner om at presidentvalget var stjålet, og brukte formuleringer som at hans tilhengere måtte «kjempe som helvete» før de marsjerte mot Kongressen.
Fem personer, inkludert to politibetjenter, mistet livet i opptøyene. De folkevalgte, som var i gang med å formelt godkjenne presidentvalget, måtte evakueres.

Siden ble det også kjent at Trump-tilhengerne hadde satt opp en galge utenfor Kongressen, og ropte at de skulle henge Mike Pence for at han ikke omgjorde valgresultatet. Det hadde Pence ingen myndighet til å gjøre.

Donald Trump til Biden: – Du bør være forsiktig med hva du ønsker deg
«Trumps adferd den 6. januar fulgte opp hans tidligere forsøk på å blokkere og avspore valgresultatet etter presidentvalget. Disse tidligere forsøkene inkluderer da Trump den 2. januar ringte valgansvarlig i Georgia, Brad Raffensberger, og ba ham «finne» nok stemmer til å endre utfallet av presidentvalget i Georgia», skriver demokratene i tiltalen.
Natt til onsdag ba opposisjonen visepresident Mike Pence om å avsette Trump via det 25. grunnlovstillegget, noe Pence avviste.
Høy sikkerhet
På grunn av et eskalerende trusselbilde har Kongressen økt sikkerhetsnivået kraftig.
20.000 mannskaper fra Nasjonalgarden på plass i hovedstaden. Bakgrunnen for den økte sikkerheten er flere rapporter fra FBI om at høyreekstreme planlegger voldelige og væpnede aksjoner i samtlige 50 delstater i dagene frem mot den 20. januar, da Joe Biden skal sverges inn som president.
Onsdag var soldatene svært synlige i og utenfor Kongressen. Hvilende styrker måtte til og med sov i korridorene på Capitol Hill.