BØTELAGT: Oslo kommune vil ikke vedta forelegget fra påtalemyndigheten. Dermed havner saken i retten.
BØTELAGT: Oslo kommune vil ikke vedta forelegget fra påtalemyndigheten. Dermed havner saken i retten. Foto: Jil Yngland / NTB

kommunen nekter å vedta forelegg:

Mener jente fikk narkotika og ble utsatt for overgrep av stefar i barnevernets omsorg

Påtalemyndigheten mener at barnevernet i en bydel i Oslo kommune ikke gjorde jobben sin da de hadde omsorgen for en jente mens hun ble utsatt for overgrep. Kommunen vi ikke vedta forelegget på to millioner kroner.

Statsadvokaten mener at barnevernstjenesten i en bydel i Oslo ikke ga tenåringsjenta nødvendig hjelp og omsorg fra høsten 2015 til høsten 2016.

Årsaken er at hun gjentatte ganger mottok narkotika og ble utsatt for seksuelle overgrep av sin stefar. Han ble i november 2017 dømt til 12 års fengsel for dette.

Barnevernet valgte selv å anmelde stefaren for seksuelle overgrep som skal ha skjedd i tidsperioden 2006 til 2011. Også da var jenta under deres omsorg.

– Svært alvorlig

Senere, da jenta gjenopptok kontakten med sin mor og stefar i 2015 og 2016, mottok barnevernet ifølge statsadvokaten flere bekymringsmeldinger vedrørende jentas liv og helse.

– Vi ser på dette som en svært alvorlig sak, sier statsadvokat Asbjørg Lykkjen til TV 2.

FØRER SAKEN: Statsadvokat Asbjørg Lykkjen.
FØRER SAKEN: Statsadvokat Asbjørg Lykkjen. Foto: NTB

Forelegget ble skrevet i sommer, men ettersom Oslo kommune ikke vedtar dette, går saken til retten. Tirsdag, onsdag og torsdag i neste uke skal saken behandles i Oslo tingrett.

Om kommunen taper, må de trolig betale en bot på 2,5 millioner kroner.

Spørsmål om hva de visste

Det er stevnet flere vitner, blant annet en tidligere fosterfar, en helsesøster og flere ansatte i barnevernet.

– Et viktig spørsmål i saken blir hva barnevernet visste og hvilke muligheter de hadde til å håndtere dette på en annen måte, sier statsadvokaten.

Det er Inger Skeimo hos kommuneadvokaten i Oslo som møter i retten. Hun sier at kommunen bestrider det rettslige grunnlaget for vedtaket, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før rettssaken.

Relatert