Fungerende statsadvokat Michael Sherwin var etterretningsoffiser i US Navy fra 1999 til 2004.
Fungerende statsadvokat Michael Sherwin var etterretningsoffiser i US Navy fra 1999 til 2004. Foto: Getty Images/AFP/NTB

Kongress-opptøyene: – Omfanget av etterforskningen er uten sidestykke

Statsadvokaten som leder etterforskningen av opptøyene på Capitol Hill, har bakgrunn som militær etterretningsoffiser og terroretterforsker i Afghanistan.

USAs justisdepartement forbereder flere hundre føderale straffesaker i kjølvannet av forrige ukes opptøyer på Capitol Hill.

– Omfanget av etterforskningen er uten sidestykke, ikke bare i FBIs historie, men også justisdepartementets, sa fungerende statsadvokat Michael Sherwin i Washington D.C. under en pressekonferanse tirsdag.

Trump-tilhengere i sammenstøt med politiet.
Trump-tilhengere i sammenstøt med politiet. Foto: Jim Urquhart/Reuters/NTB

Tusenvis av Trump-tilhengere deltok i opptøyene forrige onsdag etter at president Donald Trump ba dem marsjere mot kongressbygningene.

Fem mennesker mistet livet, blant dem en politibetjent og en demonstrant som ble skutt av vakter da hun forsøkte å ta seg inn gjennom en barrikadert dør. Over 50 politifolk ble skadd i sammenstøtene.

Påtalemyndigheten og FBI ser på alle involverte aktører, i tillegg til president Trumps rolle i å oppildne folkemengden.

KLAPPJAKT: FBI har gått ut med bilder av flere titalls demonstranter etter kongress-stormingen.
KLAPPJAKT: FBI har gått ut med bilder av flere titalls demonstranter etter kongress-stormingen. Foto: FBI

Etterforsket Taliban og al-Qaida

Føderal påtalemyndighet varsler at oppvigleri og sammensvergelse vil være blant siktelsene. Samtidig gjorde statsadvokaten det klart at etterforskningen ikke begrenser seg til å se på opptøyene som innenlands terrorisme.

Den tidligere militære etterretningsoffiseren Sherwin tilhører statsadvokatens nasjonale sikkerhetsenhet, og har ifølge statsadvokaten tidligere etterforsket saker innen kontraterror og kontraetterretning.

Fra 1999 til 2004 tjenestegjorde han som etterretningsoffiser i US Navy om bord på hangarskipene USS «John F. Kennedy» og USS «Theodore Roosevelt», og spilte en nøkkelrolle i målutvelgelsen under luftangrepene mot Irak.

En Trump-tilhenger med sørstatsflagget inne i kongressbygningen.
En Trump-tilhenger med sørstatsflagget inne i kongressbygningen. Foto: Mike Theiler/Reuters/NTB

Som spesialutsending i Afghanistan deltok Sherwin i etterforskningen av av 100 terrorsaker og over 200 ankesaker mot personer tilknyttet Taliban og al-Qaida.

– Vi ser på alt

– Innsatsgruppen som er opprettet, begrenser seg ikke til siktelser for oppvigleri. Vi undersøker dette på samme måte som vi gjør i forbindelse med internasjonal kontraterror eller kontraetterretning. Vi ser på alt: Penger, reiseaktiviteter og samtalelogger, sa Sherwin under pressekonferansen med FBI.

Etterforskningen skal avklare om noen ledet opptøyene, og hvordan denne operasjonen i så fall ble utført, sa Michael Sherwin.

170 personer har status som mistenkte. Noen av de som foreløpig er siktet for forseelser i beleiringen av Kongressen, kan vente seg mer alvorlige siktelser, ifølge Sherwin.

Påtalemyndigheten ser også på tyveri av post og elektronikk, samt tyveri av nasjonal sikkerhetsinformasjon.

Trump-tilhengere tar seg inn i kongressbygningen.
Trump-tilhengere tar seg inn i kongressbygningen. Foto: Stephanie Keith/Reuters/NTB

Stormingen av Kongressen og Trumps påstander om at det egentlig var han som vant det amerikanske presidentvalget, er blitt omtalt som et forsøk på statskupp.

Uttrykket statskupp brukes imidlertid vanligvis når deler av et lands væpnede styrker deltar i et forsøk på å styrte regjeringen.

Fordømmes av forsvarsledelsen

Forsvarsledelsen i USA har flere ganger signalisert at de ikke vil støtte Trumps forsøk på å få omgjort det offisielle resultatet av presidentvalget.

Forsvarssjef Mark Milley og resten av forsvarsledelsen kom tirsdag med et klart budskap til soldatene i alle USAs forsvarsgrener. De fordømmer opptøyene i Kongressen og minner alle USAs soldater om at grunnloven må følges.

Soldatene blir påminnet om at de er forpliktet til å støtte grunnloven og avvise ekstremisme.

– Vi var vitne til handlinger inne i kongressbygningen som var i strid med rettsstatens prinsipper. Retten til ytrings- og forsamlingsfrihet gir ingen rett til å ty til vold, oppvigleri og opprør, heter det i uttalelsen. (TV 2/NTB)

Relatert