Trump om riksrettsprosessen: – Vil utløse et voldsomt sinne

Presidenten har uttalt seg for første gang siden han ble utestengt fra sosiale medier.

Presidenten bryter tirsdag tausheten, og går til motangrep etter at Kongressen nå drøfter flere muligheter for å avsette ham før tiden, selv om det nå kun er åtte dager til Joe Biden sverges inn som president.

Trump sa til pressen at han mener en ny riksrettsprosess vil være farlig for landet, og anklager demokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer for å opptre splittende, seks dager etter at hans tilhengere stormet Kongressen.

– Det er en fortsettelse av den største heksejakten i politikkens historie. Det vil utløse et voldsomt sinne, sier Trump, og beskriver prosessen som latterlig.

– Det at Nancy Pelosi og Chuck Schumer nå fortsetter med denne prosessen vil være farlig for landet vårt. Jeg ønsker ikke noe vold, sier Trump og går uten å svare på spørsmål fra pressen.

KORT UTTALLELSE: Trump tok ingen spørsmål fra pressen.
KORT UTTALLELSE: Trump tok ingen spørsmål fra pressen. Foto: Brendan Smialowski

Han nevnte ikke sin egen rolle i Kongress-stormingen.

– Vil du be dine tilhengere avlyse om de planlegger en væpnet marsj for deg?, roper en reporter etter Trump, men han ignorerer spørsmålet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP kalte Trump også utestengelsen fra sosiale medier for en «katastrofal feil».

– De begår en katastrofal feil. De er splittende, og de demonstrerer noe som jeg lenge har forutsett, sa presidenten.

Mener talen var innafor

Trump holdt en tale i forkant av stormingen den 6.januar, da han hadde kalt inn til en demonstrasjon mot godkjenningen av valgresultatet utenfor Det hvite hus.

I talen gjentok han de tilbakeviste løgnene om at valget er stjålet, og at oppfordret tilhengerne til å marsjere mot Kongressen. Trump ba også de fremmøtte om å «fight like hell», eller «kjempe som helvete». mot godkjenningen av valget.

OPPILDNET: Trump brukte aggressive formuleringer da han snakket til de fremmøtte tilhengerne.
OPPILDNET: Trump brukte aggressive formuleringer da han snakket til de fremmøtte tilhengerne. Foto: Jim Bourg

De folkevalgte i Kongressen måtte evakuere, og Trumps egne visepresident måtte fraktes med sin familie ned i bunkeren under Det hvite hus. I etterkant har det kommet fram at mobben utenfor Kongressen hadde satt opp en galge, og ropte «heng Mike Pence».

Ifølge de fremmøtte reporterne skal Trump også ha sagt at det ikke var noe i veien med talen han hodlt, og at den var «passende».

– De har analysert talen min og mine ord og det siste avsnittet - min siste setning - og alle mente det var «helt passende», skal Trump ha sagt ifølge Bloomberg-reporter Jordan Fabian. Det er uklart hvilken analyse og hvilken aktør presidenten viser til.

Dette er første gang offentligheten har hørt fra Trump siden han ble permanent utestengt fra Twitter, og det er første gang han møter pressen siden den 6. januar.

Trump er nå på vei til grensen for å inspisere muren som amerikanske skattebetalere har betalt for mot USAs nabo i sør, Mexico.

«SPEAKER»: Nancy Pelosi gjør det hun kan for å avsette Trump.
«SPEAKER»: Nancy Pelosi gjør det hun kan for å avsette Trump. Foto: Andrew Caballero-reynolds

Riksrettstiltale er klar

Demokratene i Representantenes hus la mandag frem et utkast til den andre riksrettstiltalen mot Trump.

De argumenterer for at Trump oppfordret til opprør da han hisset opp folkemengdene i forkant av stormingen av Kongressen.

Tiltale-forslaget kom kort tid etter at demokratene la fram en resolusjon for å benytte det 25. grunnlovstillegget for å avsette Trump. Resolusjonen ble raskt blokkert av republikanske representanter.

Om det blir flertall for riksrett i Huset går saken til senatet, som er den dømmende myndighet i en riksrettsak. Det trengs to tredel flertall i senatet for en fellende dom.

For å aktivere det 25. grunnlovstillegget må visepresident Mike Pence få med seg halvparten av regjeringen på å avsette presidenten. Om Trump motsetter seg vil saken gå til Kongressen.

Det er kun åtte dager til Joe Biden innsettes som president, og Kongressen risikerer nå at de første ukene av Bidens presidentperiode vil brukes på en sak mot Trump.

(©NTB)

Relatert