STENGTE ULOVLIG NETTSIDE: Tysk politi mener de har stengt verdens største ulovlig nettside hvor blant annet narkotika og stjålne kredittkort er omsatt.
STENGTE ULOVLIG NETTSIDE: Tysk politi mener de har stengt verdens største ulovlig nettside hvor blant annet narkotika og stjålne kredittkort er omsatt. Foto: Europol

Verdens største dark web-nettside stengt

Tysk politi har stengt ned verdens største illegale markedsplass for omsetning av narkotika og stjålne kredittkort. Bakmann (34) ble pågrepet i stor internasjonal politiaksjon.

Tysk påtalemyndighet opplyser at den illegale nettsiden «DarkMarket» hadde en halv million brukere.

Siden som inntil nylig var i full drift, ble benyttet til å omsette narkotika, stjålne kredittkort, anonyme SIM-kort og skadelige programvare.

Siden er nå stengt ned.

Halv million brukere

I følge Europol er en 34 år gammel australsk statsborger som står bak driften av den ulovlige markedsplassen, arrestert. Han ble pågrepet i Tyskland etter et internasjonalt politisamarbeid.

Siden hadde nærmere en halv million brukere og mer enn 2.400 aktive selgere, i følge etterforskerne. Omsetningen i ulik kryptovaluta, er oppgitt til å være på over 140 millioner Euro.

Det er tysk politi som omtaler DarkMarket som sannsynligvis den største ulovlige markedsplassen på det såkalte «mørke nettet».

Den australske statsborgeren som politiet mener er operatøren bak DarkMarket, ble arrestert nær den tysk-danske grensen sist helg.

Servere i Moldova og Ukraina

Etterforskningen førte til at politiet lokaliserte og stengte ned virksomheten ved å slå av serverne. Det er i følge Europol tatt beslag i kriminell infrastruktur, bestående av mer enn 20 servere som var plassert i Moldova og Ukraina.

De lagrede dataene kan gi etterforskerne nye viktige opplysninger om ulovlig virksomhet.

– Etterforskere klarte å stenge markedet og slå av serveren mandag, opplyste tysk påtalemyndighet.

FBI involvert

I forbindelse med aksjonen sist helg, var amerikanske FBI, DEA og skattemyndighetene sentrale bidragsytere i forbindelse med etterforskningen. Og politi fra Australia, Storbritannia, Danmark, Sveits, Ukraina og Moldova, med Europol som i en koordinerende rolle, deltok.

«Det mørke nettet» ble opprettet av personer som ønsket større personvern på internett, men det har også blitt en arena for pedofile og andre kriminelle.

Styrte dark web fra Nato-bunker

Det er ikke første gang tysk politi aksjonerer mot kriminelle som opererer på det mørke nettet.

I 2019 ble en ulovlig virksomhet avdekket i en tidligere NATO-bunker. Bakmannen som styrte nettsiden skal ha bodd i det underjordiske datasenteret, hvor flere titalls kriminelle opererte.

Øker i Norge

Narkotikamarkedet har forandret seg det siste tiåret og ifølge norsk politi har omsetning via internett, både det mørke nettet og i åpne kanaler, økt.

KRIPOS: Norsk politi bekrefter at kjøp og salg av narkotika i økende grad foregår på nettet.
KRIPOS: Norsk politi bekrefter at kjøp og salg av narkotika i økende grad foregår på nettet. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB Scanpix

Kripos har i flere år hatt fokus på «det mørke nettet». I forbindelse med operasjon «Marco Polo», en aksjon mot et nettverk som solgte narkotika på nettet, ble 15 kvinner og menn siktet. Tre menn ble dømt for å være bakmenn i nettverket.

Aksjonen kom etter tips fra det føderale politiet i USA, FBI, om at nordmenn solgte narkotika via det mørke nettet.