President Donald Trump innrømmer at han har noe av ansvaret for at en mobb stormet Kongressen i Washington forrige uke, opplyser kilder til Fox News.
President Donald Trump innrømmer at han har noe av ansvaret for at en mobb stormet Kongressen i Washington forrige uke, opplyser kilder til Fox News. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Fox News: Trump vedkjenner seg noe av ansvaret for Kongress-stormingen

President Donald Trump innrømmer at han har noe av ansvaret for at en mobb stormet Kongressen i Washington forrige uke, opplyser kilder til Fox News.

To kilder sier til kanalen at republikanernes mindretallsleder i Representantenes hus Kevin McCarthy brakte presidentens oppfatning videre til sine partikollegaer i en telefonsamtale.

Kongressmannen fra California sa seg ifølge Fox enig i at Trump bar ansvaret for det voldelige opptøyene og stormingen av Kongressen da de folkevalgte var i ferd med å godkjenne resultatet av presidentvalget.

Det hvite hus har så langt ikke kommentert opplysningen.

Stormingen førte til fem dødsfall, inkludert en politibetjent. Det startet like etter en tale Trump holdt forrige onsdag, der han sa til tilhengerne sine at han aldri vil godta valgresultatet.

Underveis i talen la han nytt press på visepresident Mike Pence, og uttalte at han var en stor del av grunnen til at Trump ikke fikk fortsette som president.

Møttes

Donald Trump og visepresident Mike Pence møttes for første gang i natt siden stormingen av Kongressen forrige uke.

En kilde i regjeringen sier de to møttes i Det hvite hus og hadde «en god samtale» der de diskuterte den kommende uken og «reflekterte» over det Trump-administrasjonen har oppnådd de siste fire årene.

De to ble under møtet enige om at «de som brøt loven og stormet Kongressen forrige uke ikke representerer «Amerika først-bevegelsen» som er støttet av 75 millioner amerikanere» og de lover å fortsette å jobbe for landet ut perioden, opplyser kilden.

Det er også kjent at Pence måtte evakuere til et trygt sted etter angrepene.

Forsøker å presse Pence

Møtet mellom de to skjer samtidig som demokratene i Representantenes hus forsøker å presse Pence til å bruke det 25. grunnlovstillegget til å avsette Trump.

Tillegget åpner for at visepresidenten og et flertall av regjeringsmedlemmene kan avsette presidenten ved å erklære at han ikke er i stand til å utføre sine oppgaver.

Resolusjonsforslaget blir trolig behandlet i plenum i Representantenes hus tirsdag. Men det er uansett ikke ventet at Pence vil følge oppfordringen.

I så fall ventes det at representantene vil stemme over riksrettstiltalen i løpet av uken – og mest sannsynlig onsdag.

Unntakstilstand

Innsettelsen av påtroppende President, Joe Biden, skjer 20. januar. Fem dager etter en mobb av Trump-tilhengere stormet Kongressen, har President Donald Trump innført unntakstilstand i Washington i dagene før og etter innsettelsesseremonien.

Unntakstilstanden gjelder fra mandag 11. januar til 24. januar.

Beslutningen gjør det mulig for det amerikanske sikkerhetsdepartementet og føderale etater å koordinere arbeidet med å sikre byen med lokale myndigheter.

FBI frykter væpnede demonstrasjoner i alle USAs 50 delstatshovedsteder samt Washington i dagene før seremonien.

Relatert