JOBBER GJENNOM NATTEN: Nancy Pelosi sier til sine partifeller at hun vil svare på deres spørsmål samt ta i mor råd om hvordan Trump skal fjernes til langt på natt.
JOBBER GJENNOM NATTEN: Nancy Pelosi sier til sine partifeller at hun vil svare på deres spørsmål samt ta i mor råd om hvordan Trump skal fjernes til langt på natt. Foto: Erin Scott

Vil kvitte seg med Trump – Gir tidsfrist til Mike Pence

I et brev søndag beskriver demokratlederen Nancy Pelosi hvordan Representantenes hus vil gjennomføre sitt forsøk på å fjerne USAs president.

I et brev sendt ut til hennes kollegaer i Representantens hus søndag beskriver Nancy Pelosi hvordan hun planlegger å gå frem neste uke. Målet er å få USAs president Donald Trump fjernet fra embetet. De argumenterer med at han ikke er skikket i rollen i etterkant av stormingen av Kongressen onsdag, der totalt fem personer er bekreftet omkommet.

Vil bytte ut Trump

– Jeg ønsker deres øyeblikkelige oppmerksomhet rundt grepet som gjøres i morgen tidlig, skriver Pelosi, som har rollen som «speaker» i Representantenes hus, det øverste vervet der.

Demokratene vil følge to løp for å innføre sanksjoner mot Trump:

BER HAN STEPPE INN: Pelosi ønsker at Mike Pence tar over som president ved bruk av det 25. grunnlovstillegget.
BER HAN STEPPE INN: Pelosi ønsker at Mike Pence tar over som president ved bruk av det 25. grunnlovstillegget. Foto: Eric Baradat

I det første vil majoritetslederen i Representantenes hus, Steny Hoyer, til å be om at et forslag fra en av deres partifeller da blir tatt opp, et forslag som må vedtas enstemmig. Dette vil ifølge Pelosi skje mandag.

– Dette forslaget vil be visepresidentene om å samle regjeringsapparatet for å aktivere det 25. grunnlovstillegget og erklære presidenten uegnet til å utføre jobben sin. Visepresidenten vil så sporenstreks ta over presidentrollen, skriver Pelosi.

Blir trolig blokkert

Om forslaget ikke blir enstemmig tatt opp mandag, vil Representantenes hus forsøke seg igjen tirsdag. Ifølge nyhetsbyrået AP vil republikanerne trolig sørge for å blokkere Hoyers grep.

KRITISK: Pat Toomey er blant de republikanske senatorene som er mest kritisk mot Trump offentlig etter stormingen av Kongressen.
KRITISK: Pat Toomey er blant de republikanske senatorene som er mest kritisk mot Trump offentlig etter stormingen av Kongressen. Foto: Sarah Silbiger

– Vi ber visepresidenten om å svare innen 24 timer, skriver hun.

Ifølge AP er ikke Pence ventet å selv gå i bresjen for å tvinge Trump ut av presidentembetet, til tross for at rykter om å benytte det 25. grunnlovstillegget har sirkulert gjennom helgen i den amerikanske hovedstaden. Blant annet har to republikanske senatorer tatt til orde for at Trump må trekke seg.

– Jeg tror presidenten har diskvalifisert seg fra å holde offentlige verv igjen. Jeg tror ikke han er mulig å velge på noe som helst vis, uttalte senator Pat Toomey, som representerer Pennsylvania, sødnag.

Planlegger også riksrett

Løp nummer to er ifølge Pelosis å også klargjøre en riksrettsprosess i Representantenes hus.

– For å beskytte grunnloven og demokratiet vårt må vi handle raskt, for denne presidenten utgjør en fare for begge. Mens dette pågående angrepet på demokratiet utført av presidenten fortsetter ser vi redslene det skaper, og at de blir forsterket, og at vi trenger å handle, uttaler Pelosi.

En dato for å stemme om riksrett er ikke fastsatt. Hun legger til at hun søndag kveld og til inn i natten vil diskutere med sine partifeller for å klargjøre seg for morgendagen.

CNN: Biden vil unngå riksrett

Ifølge CNN er ikke påtroppende president, og Pelosis partifelle, Joe Biden, ikke særlig fan av en riksrett mot Trump. En av årsakene til dette skal være at Senatet, som er dommerne i en riksrett, da vil være for opptatt til å godkjenne hans regjeringsmedlemmene hans og annet viktig arbeid, for eksempel en mulig økonomisk krisepakke i anledning koronakrisen.

Ifølge AP kan det hende at Pelosi og demokratene velger å fordømme presidenten kjapt, men å sørge for at selve riksrettsprosessen i Senatet blir utsatt i hundre dager. Dette er blant annet representanten Jim Clyburn, en nær Biden-alliert og en av toppdemokratene i Representantenes hus, fan av.

– La oss gi den kommende presidenten de hundre dagene han trenger for å få sin politiske handlingsplan i gang, sier han.

Holdt tale før kaoset

Offentlig har Biden uttalt at det er opp til Kongressen å avgjøre hvilke sanksjoner som skal forsøkes.

En meningsmåling utført av Ipsos på vegne av ABC News søndag viser at 56 prosent av respondentene mener at Trump bør fjernes som president før han er ferdig 20. januar. 67 prosent mener han har «en god del» eller «en stor del» av ansvaret for opptøyene.

I timene før kaoset onsdag hold presidenten en tale for sine tilhengere i den amerikanske hovedstaden. Der gjentok han sine udokumenterte og feilaktige anklager om valgjuks, og oppfordret dem til å «kjempe».

Relatert