Vil sjekke at du faktisk sitter i karantene

Helsedirektøren håper et nytt kontrollsystem kommer på plass raskt.

Helsedirektør Bjørn Guldvog tror flere slurver med både smittekarantene og innreisekarantene. Har man vært i nærkontakt med smittet, skal man i 10 dagers karantene. Det samme gjelder dersom man kommer til Norge fra et land med karanteneplikt.

– Det er grunn til å tro at folk har «skippet» den karantenen, eller ikke gjennomført den på en god nok måte, sier helsedirektøren.

Derfor har myndighetene nå innført enda strengere regler. Ved ankomst må du kunne fremvise en negativ test som ikke er eldre enn 72 timer, men du må også teste deg ved ankomst innen 24 timer. Samtidig må man registrere elektronisk hvordan karantenen blir gjennomført.

Usikker på karantenereglene? Les mer her.

Vil innføre ny kontroll

Likevel, det er ingen som faktisk kontrollerer at du overholder karantenen.

– Vi jobber nå med modeller for å få til en bedre kontroll på karanteneordningen. Det er ett av de forslagene som vi vil levere til regjeringen i uken som kommer, sier Guldvog.

– Når vil et kontrollsystem være på plass?

– Det kan jeg ikke si med sikkerhet. Det er mange som skal bidra til at det faller på plass, sier Guldvog.

Ifølge helsedirektøren foreslås det et samarbeid mellom kommunene, politiet og helsemyndighetene.

– Det er mange aktører som skal samordnes, men vi må prøve å få dette til i løpet av relativt kort tid, fortsetter han.

Fatale konsekvenser

Helsedirektøren forteller at konsekvensene kan være svært alvorlige dersom folk fortsetter med karatene-slurv. Nå vil han ta et oppgjør med de som ikke følger reglene.

– Det er veldig alvorlig hvis ikke dette gjøres, og det kan gjøre at vi mister kontrollen over pandemien, understreker Guldvog.

Han viser til Europa hvor flere land sliter med det muterte viruset.

– Det er enda viktigere enn før. Disse nye variantene av virusene, den sørafrikanske varianten og den sydengelske varianten, kan føre til at pandemien kommer ut av kontroll, også her i Norge, sier han.Relatert