FJELLET: I helgen er det betydelig snøskredfare i fjellet i Sør-Norge. Varsom oppfordrer skiløpere til å være særlig forsiktig. Foto: Geir Olsen / NTB
FJELLET: I helgen er det betydelig snøskredfare i fjellet i Sør-Norge. Varsom oppfordrer skiløpere til å være særlig forsiktig. Foto: Geir Olsen / NTB

Advarer skiløpere: – Svært lett å løse ut skred

Varsom advarer folk som skal til fjells i Sør-Norge i helgen om at det er betydelig snøskredfare.

Økende vind fra lørdag ettermiddag fører til betydelig snøskredfare i Sør-Norge, opplyser Varsom.

– Fra lørdag ettermiddag vil det være svært lett for en enkelt skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Skred kan også løsne av seg selv enkelte steder, advarer vaktleder og snøskredvarsler i NVE, Emma J. Barfod.

Snøskredfaren øker i takt med økende vind utover lørdag ettermiddag. Varsom oppfordrer folk til å legge helgeturen til lørdag formiddag før vinden øker på.

Det er mye løs snø Østafjells, og på Vestlandet vil det komme påfyll av snø. Det er observert kantkorn og rim på overflaten nesten overalt i Sør-Norge.

– Følg med på hvor vinden flytter snøen. Her vil snøen bli bundet som myke flak. Der flakene legger seg over kantkorn eller rim vil det være svært lett å løse ut skred, forklarer Barfod.

Mest utsatt terreng er formasjoner som samler snø i le for sørvestlig vind. I mange regioner er det i områdene rundt tregrensen faren er størst.

Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige faretegn, opplyser vaktlederen.

Det ventes betydelig snøskredfare også på søndag selv om vinden løyer.

– Sjekk alltid vær og farevarsel når du planlegger tur, vis hensyn og vær varsom så du ikke utsetter deg selv og turfølge for unødvendig fare, oppfordrer HRS Sør-Norge.

Relatert