UTESTENGT: Twitter suspenderte kontoen til USAs president midlertidig tidligere denne uken. Nå tyr de til sterkere midler.
UTESTENGT: Twitter suspenderte kontoen til USAs president midlertidig tidligere denne uken. Nå tyr de til sterkere midler. Foto: Brynn Anderson

Trump er permanent utestengt fra Twitter: – Vi gjorde det klart

Sosiale medier-tjenesten sier de advarte ham om at de ville ta drastiske grep om han ikke skjerpet seg. De frykter to av hans ferske meldinger kan inspirere voldshandlinger.

Natt til lørdag norsk tid opplyser Twitter Safety at de har tatt et drastisk grep: De har suspendert kontoen til USAs avtroppende president Donald Trump på permanent basis.

Både før og gjennom sin presidentperiode har Trump vært en meget ivrig Twitrer, og det har vært hans primære måte å kommunisere med sin enorme følgerskare.

Fra han etablerte kontoen til Twitter stengte den publiserte han nær 60.000 meldinger. Da kontoen ble stengt hadde han over 88,7 millioner følgere.

La ut video etter suspendering

Sosiale medier-tjenesten henviser i en pressemelding til Trumps uttalelser i anledning kongresstormingen onsdag, og argumenterer at de nå suspenderer ham permanent for å minske sjansen for ytterligere uttalelser som kan oppfordre til vold. Twitter suspenderte kontoen hans i tolv timer i etterkant av kaoset onsdag, men Trump fikk siden kontroll på den igjen.

Det første som ble lagt ut på Trumps konto etter at han fikk tilbake kontrollen var en video der han oppfordret til forsoning, lovet en skikkelig maktoverføring til Biden-regjeringen og fordømte demonstrantene. Den ble lagt ut natt til fredag norsk tid.

Fredag kveld uttalte han også på Twitter at han ikke akter å delta under Bidens innsettelsesseremoni 20. januar.

– Til alle dere som har spurt, jeg kommer ikke til å møte på innsettelsen 20. januar, skrev han.

TOMT: Slik ser Twitter-kontoen til verdens mektigste mann ut natt til lørdag.
TOMT: Slik ser Twitter-kontoen til verdens mektigste mann ut natt til lørdag.

– I kontekst av de grusomme hendelsene denne uken gjorde vi det klart at ytterligere brudd av Twitters regler ville resultere i strenge grep, uttaler Twitter.

Facebook har tatt lignende, men midlere grep, og har per nå suspendert kontoen hans en tid fremover. Bidens innsettelse 20. januar skjer før Facebook-kontoen hans åpnes igjen, skriver Reuters.

Ifølge Twitter er det en ny gjennomgang som har gjort at de stenger kontoen hans.

– En tett gjennomgang av hans nyeste meldinger og konteksten rundt dem har gjort at vi har permanent suspendert kontoen, skriver Twitter.

Vurderte to ferske meldinger

På sin blogg skriver Twitter at det er meldingen om at han ikke skal delta på innsettelsen, samt en annen, som inngår i deres vurdering.

I den andre meldinger bruker han begrepet «flotte patrioter» om de som stemte på ham, og legger til de kjente uttrykkene «America first» og «Make America Great Again».

– De vil ha en mektig stemme langt inn i fremtiden. De vil ikke bli behandlet respektløst på noe som helst vis, fortsetter han.

Twitter mener disse meldingene må ses i kontekst av de pågående gnisningene i USA.

– De må bli lest i konteksten av bredere hendelser i landet og hvordan presidentens uttalelser kan være mobiliserende for forskjellige publikum, inkludert ved å mane til vold, samt i konteksten av oppførselsen fra denne kontoen de siste ukene, skriver Twitter.

Frykter nytt angrep

Selskapet sier deres avgjørelse er basert på en rekke vurderingen:

  • Meldingen om at han ikke vil bidra på innsettelsen mener Twitter kan tolkes av Trumps støttespillere som at han ikke anser fjorårets valg som legitimt, og at det kan tolkes slik at Trump distanserer seg til sin egen uttalelse om en skikkelig maktoverføring.
  • Twitter mener opplysningen om at Trump ikke deltar på innsettelsen kan tolkes som at dette er et «trygt» arrangement å utføre voldshandlinger ved for Trump-tilhengere.
  • De mener begrepet «amerikanske patrioter», som brukes om de som stemte på Trump, fra den andre meldingen, kan tolkes som støtte for de som deltok i Kongres-stormingen.
  • De mener Trumps uttalelse om at hans støttespillere «ikke vil bli behandlet respektløst eller behandlet urettferdig på noe som helst vis» tolkes som at presidenten tar avstand til en fredelig maktoverføring.

Twitter legger til at planer for fremtidige demonstrasjoner allerede er begynt å spre seg både på deres tjeneste og andre steder, og nevner planer om et nytt angrep på Kongressbygget og andre offentlige bygg 17. januar.

Fem døde

Fem personer, inkludert en politibetjent, er bekreftet omkommet etter at Trump-tilhengere stormet den amerikanske Kongressen da valgresultatet skulle godkjennes onsdag. Flere, inkludert sentrale republikanere og demokrater, har pekt på presidenten som den som oppildnet dem, blant annet i en tale tidligere onsdag.

Ifølge New York Times har Det hvite hus ikke kommentert Twitters grep enda.

Twitter-aksjen sank

Twitter-aksjen sank med mer enn 2 prosent i etterhandelen etter nyheten om at Trump er blitt permanent utestengt fra medieplattformen. En aksje ble solgt for 50,2 dollar sent fredag kveld, ned 2,4 prosent fra prisen ved børsslutt, skriver Reuters.

Fredag kveld forsvant Twitter-kontoene til flere andre Trump-allierte, og -tilhengere. Flere av dem ble fjernet for å fremme QAnon-konspirasjoner.

Blant de mest prominente skikkelsene som mistet sine kontoer er tidligere advokat for Trump-valgkampen Sidney Powell, som ble verdenskjent for sine udokumenterte påstander om valgjuks, samt Michael Flynn, Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver.

Relatert