PRESIDENT: Donald Trump er president i USA i 12 dager til.
PRESIDENT: Donald Trump er president i USA i 12 dager til. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB

Trump: – Jeg kommer ikke til å møte opp på innsettelsen 20. januar

Donald Trump skriver på Twitter at han ikke kommer til å møte opp på innsettelsen av Joe Biden som ny president 20. januar.

– Til alle dere som har spurt, jeg kommer ikke til å møte på innsettelsen 20. januar, skriver Donald Trump på Twitter fredag.

Det har de siste dagene vært spekulert i om Trump ville foreta seg noe 20. januar. Nå avkrefter han altså at han vil det.

Innsettelsesseremonien markerer overføringen av presidentskapet fra Donald Trump til Joe Biden. Det er tradisjon at både avtroppende og påtroppende president deltar i seremonien.

Ikke siden 1869

Sist gang en president droppet å delta i etterfølgerens seremoni uten noen særskilt grunn var i 1869, da Andrew Johnson ikke dukket opp for å se Ulysses Grant bli president.

De to andre var John Adams i 1801 og John Quincy Adams i 1829.

I tillegg deltok ikke Woodrow Wilson i etterfølgerens innsettelse i 1921, grunnet svak helse. Richard Nixon gikk av som president i 1974, et enestående tilfelle i amerikansk historie, og deltok heller ikke i Gerald Fords innsettelse.

– Nå har valgresultatet blitt godkjent av Kongressen, og en ny regjering vil ta sin plass 20. januar. Mitt fokus nå er rettet mot å sørge for en skikkelig maktoverføring, sa Trump i en uttalelse fredag.

I samme uttalelse fordømte han volden etter opptøyene onsdag, noe som er å anse som en helomvending fra onsdag, da han sa han elsket «patriotene» som hadde inntatt Kongress-bygningen.

– Til dere som deltok i volden og ødeleggelsen, dere representerer ikke vårt land. Dere som brøt loven vil straffes. Vi har nettopp vært gjennom et intenst valg, og følelsene er sterke, men nå må vi roe oss ned, oppfordrer Trump.

Biden møtte opp

Da Donald Trump selv ble innsatt i 2016, deltok president Barack Obama og daværende visepresident Joe Biden.

Det er ventet at visepresident Mike Pence vil delta i innsettelsen, men det er foreløpig ikke bekreftet. Den forrige presidenten fra Det republikanske partiet, George W. Bush, har imidlertid bekreftet at han vil delta.

Det var onsdag kveld at det brøt ut opptøyer da Kongressen skulle godkjene valgresultatet. Opprørere tok seg inn i Kongressbygningen, og bildene fra opprøret har sjokkert over hele verden.

Relatert