BÅRET UT: Omkring klokken 21.40 torsdag 14. november i fjor ble den døde kvinnen fraktet ut av leiligheten til sin drapssiktede datter.
BÅRET UT: Omkring klokken 21.40 torsdag 14. november i fjor ble den døde kvinnen fraktet ut av leiligheten til sin drapssiktede datter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tiltale: Drepte moren sin – så prøvde hun å drepe tilfeldig kvinne

I avgangshallen på Oslo S gikk kvinnen (37) til angrep på en tilfeldig kvinne med kniv. To dager senere fant politiet moren hennes drept i en leilighet.

Kvinnen erkjente drapet i avhør, men så endret hun forklaring og mente hun ikke hadde noe med drapet å gjøre.

Nå har politiet innkalt kvinnen til et nytt avhør før rettssaken i april.

– Jeg legger til grunn at det vil bli det siste avhøret, og at vi der får en avklaring, sier forsvareren hennes, advokat Christian Flemmen Johansen, til TV 2.

Funnet etter flere dager

Drapssaken ble kjent da politiet oppsøkte kvinnens leilighet 14. november 2019. To dager i forveien hadde hun blitt pågrepet i avgangshallen på Oslo S.

FORSVARER: Advokat Christian Flemmen Johansen.
FORSVARER: Advokat Christian Flemmen Johansen. Foto: NTB

En overvåkingsvideo viser hvordan hun, tilsynelatende uten foranledning, angrep en tilfeldig kvinne i 60-årene med kniv, før hun ble overmannet av flere personer.

I kvinnens leilighet på Sofienberg fant politiet moren hennes død. Obduksjonen viser at hun ble stukket to ganger med kniv.

Obduksjonsrapporten konkluderer med at hun trolig er drept samme dag som knivangrepet på Oslo S, eventuelt dagen i forveien.

Mulig psykiatri

Siden har kvinnen sittet i fengsel.

Rettsoppnevnte psykiatere har samtidig observert 37-åringen, og statsadvokat Erik Marthinussen har i tiltalen tatt forbehold om at han vil be om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Flemmen Johansen sier at kvinnen selv ikke har tatt stilling til om hun var psykotisk da hun begikk handlingene hun er tiltalt for.

– Hun opplever situasjonen som svært vanskelig, sier Flemmen Johansen.

Mange voldshendelser

Kvinnen som ble angrepet på Oslo S, kom unna knivangrepet uten alvorlige skader.

– Hun har forklart seg om episoden, men ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, sier Flemmen Johansen.

I tillegg til drap og drapsforsøk er kvinnen tiltalt for en lang rekke forhold tilbake i tid.

Mellom november 2017 og oktober 2020 mener påtalemyndigheten at kvinnen har vært voldelig mot ti ofre – de fleste av dem helt tilfeldige personer.

De fornærmede har blitt lugget, klort og stukket i øyet med fingre. En ansatt ved en Hennes & Mauritz-butikk ble lugget og klort i øyet da hun anklaget 37-åringen for å stjele, ifølge tiltalen.

Hun er også tiltalt for vold mot en fengselsbetjent og to sykepleiere.

Relatert