STORMET: Kongressen ble stormet av illsinte Trump-tilhengere onsdag.
STORMET: Kongressen ble stormet av illsinte Trump-tilhengere onsdag. Foto: Tasos Katopodis

Slik reagerer verden: – Bør erklære ham gal

Statsledere og internasjonale ledere verden over reagerer med sjokk og vantro etter opptøyene i den amerikanske hovedstaden.

Både nåværende og tidligere statsledere reagerer med sjokk og vantro etter stormingen av den amerikanske Kongressen onsdag, da Trump-tilhengere tok seg inn for å demonstrere mot den formelle godkjenningen av Joe Biden som landets president.

– Det er skammelige scener i den amerikanske Kongressen. USA står for demokrati verden over, og det er nå kjempeviktig at det er en fredelig og skikkelig maktoverføring, uttaler statsminister i Storbritannia, Boris Johnson.

Den irske regjeringssjefen Micheál Martin uttaler seg i lignende ordelag.

– Det irske folk har en dyp kobling med USA gjennom mange generasjoner. Jeg vet at mange som meg ser på scenene som utspiller seg i Washington D.C. med stor bekymring, sier han.

Reagerer med vantro

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas, Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian, Australias statsminister Scott Morrison og Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon kritiserer også opptøyene.

– Det er et helt og holdent grusomt angrep på demokratiet, sier Sturgeoen.

Tidligere utenriksminister i Polen, Radek Sikorski, som leder EU-USA-delegasjonen i EU, går enda hardere ut. Han legger skylden direkte på USAs sittende president Donald Trump.

– USAs regjering bør umiddelbart, ved å bruke det 25. grunnlovstillegget, erklære Donald Trump gal og fjerne han som president, skriver han, ifølge The Guardian.

Irans president Hassan Rouhani mener at opptøyene i USA viser hvor skjørt vestlige demokrati er.

– Det vi så i USA i går kveld og i dag, viser fremfor alt hvor skjørt og sårbart vestlig demokrati er. En populistisk mann kom og skadet omdømmet til sitt land. Trump ga store slag mot det amerikanske systemet, sier Rouhani i uttalelsen, ifølge The Telegraph.

– Ingen døde i Hong Kong

Også Kina har kommentert opptøyene i USA. Klipp av kaoset har blitt sendt på statlig TV i landet, og det var tema på den daglige pressebriefen torsdag.

Talerson for utenriksdepartementet i Kina, Hua Chunying, sier at mens demonstrasjonene pågikk i Hong Kong i 2019, da parlamentsbygningen ble stormet, som de sier var større enn i Washington, «døde ingen demonstranter», skriver Reuters.

En rekke politikere i USA støttet demonstrantene i Hong Kong den gangen.

– Bør erklære han gal

Også generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, har uttalt seg om opptøyene.

– Sjokkerende scener i Washington DC. Utfallet av dette demokratiske valget må bli respektert, skriver han på Twitter.

Men ikke alle fordømmer scenen i USA, blant annet den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro.

– Jeg har fulgt med på alt i dag. Du vet jeg er koblet til Trump, ikke sant? Så du vet svaret mitt, uttalte han onsdag, skriver The Guardian.

Relatert