Donald Trump: – Husk denne dagen for alltid!

WASHINGTON D.C. (TV 2): President Donald Trump ber folk gå hjem, men påpeker samtidig at opptøyene man har sett onsdag er en følge av at valgseieren ble stjålet fra han.

Ved midnatt norsk tid kommer Donald Trump med en ny uttalelse på Twitter:

– Dette er sånt som skjer når et valgskred av en seier blir så ondskapsfullt tatt ifra fantastiske patrioter som har blitt behandlet dårlig og urettferdig så lenge. Gå hjem med kjærlighet og fred. Husk denne dagen for alltid!

USA-kommentator Eirik Bergesen mener det er vanskelig å vite akkurat hva den amerikanske presidenten mener med Twitter-meldingen.

– Men hvis vi kobler på det han sa om at han elsker disse menneskene og at det er spesielle for han, er det ingen tvil om at han aplauderer det som har skjedd, og at han anser det som en slags minnerik merkedag, sier han, og fortsetter:

– Det er ingen tvil om at det vil bli en merkedag, men med fullstendig motsatt fortegn enn det Donald Trump innbiller seg. Vi må tilbake til 1814, da britene stormet Capitol-bygningen, for å finne noe liknende.

Søreide kritiserer

Også tidligere onsdag kveld norsk tid har den sittende presidenten kommet med uttalelser på sosiale medier.

– Jeg kjenner deres smerte. Jeg skjønner at dere er såret. Vi hadde et valg som ble stjålet fra oss, men dere må gå hjem nå. Vi må ha fred, sier Trump i en videouttalelse.

Både Facebook og YouTube har fjernet den aktuelle videoen, mens Twitter har markert den med en advarsel blant annet mot risiko for vold.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide er lite imponert over presidentens forsøk på å roe gemyttene.

– Det han burde gjort, var å gå ut og tatt avstand fra demonstrantene. Det har han ikke gjort. De som demonstrerer vil nok ikke høre på så veldig mange andre enn Trump, så her burde han sørget for at dette ikke eskalerte, sier hun til TV 2.

SAMMENSTØT: Kaotiske scener utspilte seg i Washington D.C. onsdag.
SAMMENSTØT: Kaotiske scener utspilte seg i Washington D.C. onsdag. Foto: Shannon Stapleton/Reuters

Langet ut mot Pence

Tidligere onsdag langet presidenten ut mot visepresident Mike Pence på Twitter. Så gikk presidenten og visepresident Mike Pence ut å beordret opprørerne til å stanse opptøyene.

– Mike Pence hadde ikke mot nok til å gjøre det som måtte gjøres for å beskytte vårt land og vår grunnlov, ved å gi stater muligheten til å få faktaene korrekte, og ikke forholde seg til de falske og unøyaktige resultatene som de er bedt om å godkjenne, skriver Donald Trump på Twitter onsdag.

– USA krever sannheten, skriver han til slutt.

Pence sa i en uttalelse gjengitt av CNN onsdag ettermiddag at han vil telle opp og godkjenne valgmannsstemmene når Kongressen gjør det.

Det betyr at at han ikke kommer til å blokkere den formelle godkjenningen av Biden, slik president Donald Trump ønsket. Presidenten har lagt hardt press på Pence om å nekte å godkjenne Bidens seier.

Det brøt ut protester utenfor Kongressen, og demonstranter kom seg inn i bygningen. Dette avbrøt godkjenningen av det nye valgresultatet midlertidig.

– Vær fredelige

Donald Trump gikk også ut på Twitter og oppfordret til å forholde seg rolig.

– Vær så snill og støtt politiet og vaktene, de er på landets side. Hold det fredelig, skriver han.

Også visepresident Mike Pence gikk ut å beordret opprørerne til å stoppe opptøyene.

– Volden og ødeleggelsene som finner sted ved US Capitol må stoppe og det må stoppe nå. Alle som er involvert må respektere politibetjentene på stedet og forlate bygningen, skriver Mike Pence på twitter.

Han skriver at de involverte vil bli straffeforfulgt.

– Å demonstrere fredelig er enhver amerikaners rett, men å angripe makthaverne vil ikke tolereres og de som er involvert vil bli straffeforfulgt, skriver Pence.

Relatert