FØRST: 67 år gamle Svein Andersen var den første nordmannen som ble vaksinert i romjula.
FØRST: 67 år gamle Svein Andersen var den første nordmannen som ble vaksinert i romjula. Foto: Fredrik Hagen

Se oversikt fra ditt fylke:

Så mange har blitt vaksinert i Norge

Tirsdag var 4.036 personer i Norge vaksinert med den første av to doser av koronavaksinen til Pfizer og Biontech.

Det fremgår av Folkehelseinstituttets statistikk onsdag.

Flest vaksinerte er det i Viken (1.355), Oslo (887) og Innlandet (859). Troms og Finnmark var eneste fylke som ikke hadde startet vaksineringen tirsdag.

Norge startet vaksineringen 27. desember. Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet i Oslo fikk æren av å være først i køen.

Hittil har Norge mottatt nesten 89.000 vaksinedoser. Neste uke kommer ny levering med nesten 44.000 doser.

– Vaksinert før sommeren

For å sikre at personer som får dose én også får oppfriskningsdosen etter tre uker, holdes halvparten av dosene igjen nedfryst på lager, opplyser Folkehelseinstituttet.

Fra uke fire vil alt som mottas, bli distribuert ut: Da vil det bli gitt dose nummer to til den første gruppen som ble vaksinert pluss dose én til nye grupper.

– Gitt at alle vaksinene blir godkjent, og det ikke blir problemer med produksjon og distribusjon, vil vi ha nok doser til å ha vaksinert hele den voksne befolkningen som ønsker det, før sommeren, sier helseminister Bent Høie.

Flere ordførere og byrådsleder Raymond Johansen har kritisert regjeringen for at vaksineringen går for sakte.

Til sammenligning har Danmark satt 63.312 doser.

– For Norge og EU har det vært viktig at de europeiske legemyndighetene har gjort gode vurderinger av effekt, sikkerhet og kvalitet før vaksineringen starter. Vi ønsker gode data fra studier på bordet, før beslutningen om en godkjennelse blir tatt, sier Høie.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier under en pressekonferanse onsdag ettermiddag at de har valgt å bygge opp et beredskapslager.

— Vi har ønsket at vi skal ha nok doser til de som har fått dose 1, og har valgt å bygge opp et beredskapslager. Dette er fordi det har vært usikkert hvilke leveranser vi skulle få. Det vi vet nå, er at vi kan vente oss en del leveranser framover. Dette betyr at vi regner med å kunne vaksinere alle voksne før sommeren, sier Stoltenberg.

Elleve meldinger om bivirkninger

Hittil har Legemiddelverket mottatt elleve meldinger om bivirkninger, skriver Aftenposten.

– Vi er ikke overrasket over å få en god del meldinger om bivirkninger. Mange bivirkninger kan være ubehagelige, men er ufarlige, sier medisinsk direktør Steinar Madsen til avisen.

Både vaksinen fra Pfizer- Biontech og vaksinen fra Moderna, som ventes til Norge neste uke, gir kraftigere bivirkninger enn vanlig influensavaksine.

Bivirkninger kan komme i form av smerte på injeksjonsstedet, samt mer generelle bivirkninger som trøtthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger og leddsmerter. Symptomene er milde til moderate, og går over etter noen dager.

Madsen forklarer at bivirkningene viser at vaksinen gir et kraftigere immunforsvar, noe som er viktig for å unngå å bli syke med covid-19.

To dødsfall

Legemiddelverket undersøker også melding om to pasienter som er døde etter å ha blitt vaksinert. Madsen understreker at de begge var eldre mennesker med underliggende sykdommer.

– Vi har ingen holdepunkter for å tro at det er sammenheng mellom vaksinen og dødsfallene. Men vi ber leger melde om alle bivirkninger, selv om det er en liten mistanke om en sammenheng med vaksinen.

(©NTB/ TV 2)

Relatert