USA: Jacob Blake ble ifølge hans familie lam fra livet og ned etter at han ble skutt syv ganger av politiet i august 2020. Foto: Adria-joi Watkins / AP / NTB
USA: Jacob Blake ble ifølge hans familie lam fra livet og ned etter at han ble skutt syv ganger av politiet i august 2020. Foto: Adria-joi Watkins / AP / NTB

Jacob Blake ble skutt syv ganger – tas ikke ut tiltale mot politibetjentene

Politibetjentene som var involvert i skyteepisoden der afroamerikaneren Jacob Blake ble skutt syv ganger i august, tiltales ikke for brudd på loven.

Den 23. august høsten 2020 ble afroamerikanske Jacob Blake skutt syv ganger på kloss hold av politiet i forbindelse med en pågripelse, i byen Kenosha i Wisconsin.

Ifølge BBC ble han skutt da han forsøkte å gå inn i en bil der hans tre barn satt. Meldingen politiet hadde rykket ut til dreide seg om vold i hjemmet, skriver BBC.

Byens politifagforening har fortalt at Blake hadde på seg en kniv. Etterforskere har uttalt at en kniv senere ble funnet på gulvet i bilen.

Ifølge myndighetene forsøkte politiet først å pågripe ham ved bruk av elektrosjokkvåpen. Advokat Ben Crump har anklaget politiet for å være aggressive, og sagt at Blake forsøkte å roe ned en situasjon på stedet før han ble skutt.

Førte til omfattende demonstrasjoner

Hendelsen ble fanget opp på video, og nyheten gikk verden rundt.

Jacob Blake ble, ifølge hans familie, lam fra livet og ned etter hendelsen.

Episoden førte også til omfattende demonstrasjoner, opptøyer og hærverk flere steder i USA. Hendelsen kom i kjølvannet av flere tilfeller av politivold rettet mot mørkhudede personer som fikk stor oppmerksomhet i fjor sommer, særlig i tilknytning til «Black Lives Matter»-bevegelsen.

Tar ikke ut tiltale

Statsadvokaten i Kenosha County gjorde det tirsdag klart at betjenten involvert i skyteepisoden, ikke vil bli straffeforfulgt.

Statsadvokaten i Kenosha, Michael Graveley, sa at det ikke var nok bevis i saken til ta ut tiltale.

– Hvis du ikke tror du kan bevise noe uten enhver tvil, har du en etisk forpliktelse til å ikke ta ut tiltale, sa han tirsdag, ifølge NBC.

Blakes advokat, Ben Crump, sier at avgjørelsen viser at Graveley ikke vil gi samfunnet sjansen til å vurdere fakta i saken.

– Vi er enormt skuffet over statsadvokatens beslutning om å ikke tiltale betjentene som var involvert i denne forferdelige skyteepisoden, sa Crump.

Relatert