KAN IKKE UTLEVERES: En britisk dommer slår fast at Julian Assange ikke kan utleves til USA.
KAN IKKE UTLEVERES: En britisk dommer slår fast at Julian Assange ikke kan utleves til USA. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

Britisk dommer: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal ikke utleveres til USA

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (49) kan ikke utleveres til USA som følge av hans psykiske helse, ifølge en britisk dommer.

USA har begjært 49-åringen utlevert for å stille ham for retten for spionasje og datainnbrudd etter lekkasjen av tusenvis av hemmelighetsstemplede amerikanske dokumenter.

Anklagene kan medføre en maksimumsstraff på 175 år i fengsel.

Men den britiske dommeren Vanessa Baraitser slår mandag fast at 49-åringen ikke kan utleveres til USA.

Fare for hans psykiske helse

Årsaken er at dommeren mener at det ville vært undertrykkende å sende ham til USA som følge av hans psykiske helse, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge Baraitser kommer Assange til å gå begå selvmord dersom han blir utlevert.

Mange hadde på forhånd ventet at dommeren ville gå for utlevering.

Det er allerede klart at USA vil anke kjennelsen, skriver den britiske kommentatoren Joshua Rozenberg på Twitter. Dermed kan det fortsatt være lenge til saken blir avgjort.

I USA er det tatt ut en tiltalebeslutning på 18 punkter som kan gi den 49 år gamle australieren en dom på opptil 175 år hvis han blir kjent skyldig. Amerikansk påtalemyndighet har imidlertid insistert på at han ikke vil få en så streng straff.

Presse- og ytringsfrihetsorganisasjoner regner Assanges arbeid som gravejournalistikk, og han har også sterk støtte i FN, som mener at han de siste årene er blitt utsatt for torturlignende forhold mens han har sittet varetektsfengslet i et høysikkerhetsfengsel utenfor London.

Forloveden gleder seg over utleverings-nei

Stella Moris, som er forlovet med Julian Assange, sier at mandagens kjennelse er første steg på vei mot rettferdighet i saken mot WikiLeaks-grunnleggeren.

– Få slutt på dette nå. Riv ned disse fengselsmurene slik at våre små gutter kan få sin far, og for Julian, for pressen, for oss alle sammen, sa Moris da hun møtte pressen utenfor domstolen Old Bailey i London mandag.

Moris og Assange har to sønner sammen.

Moris anser kjennelsen som en seier, men vil ikke feire før Assange er en fri mann.

ASSANGE: Stella Moris, som har to barn med Julian Assange, vil ikke feire før forloveden er løslatt. En britisk dommer har sagt nei til å utlevere Assange til USA, der han risikerer en lang fengselsdom for spionasje.
ASSANGE: Stella Moris, som har to barn med Julian Assange, vil ikke feire før forloveden er løslatt. En britisk dommer har sagt nei til å utlevere Assange til USA, der han risikerer en lang fengselsdom for spionasje. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Ikke en seier for ytringsfriheten

Verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon PEN, og deres avdeling i Norge sier dommen ikke er en seier for ytringsfriheten.

«Julian Assanges løslatelse er godt nytt for ham, men ikke en seier for ytringsfriheten.»

– Norsk PEN har stått fast i vårt forsvar av Julian Assange og retten til å publisere informasjon som myndighetene, i dette tilfelle USA, ikke ønsker at folk skal bli kjent med. Det mener vi er en grunnleggende menneskerett som kalles ytringsfrihet, sier Kjersti Løken Stavrum i en pressemelding.

Relatert