Flere personer funnet omkommet: – Vi søker fortsatt etter overlevende

Totalt tre personer er funnet døde i skredsonen i Gjerdrum. Syv personer er fortsatt savnet.

Klokken 18.00 bekrefter innsatsleder Knut Hammer at nok en person er funnet omkommet i skredsonen i Gjerdrum. Dermed er totalt tre personer funnet døde i området.

Syv personer er fortsatt savnet etter leirskredet i Ask natt til onsdag.

– Jeg har ikke anledning til å kunne si noe om verken kjønn eller alder, sa innsatsleder Roy Alkvist i Øst politidistrikt på en presseorientering lørdag klokken 14.

Han sier at det andre funnet ble gjort etter en markering av en hundeekvipasje fra USAR-teamet til Oslo politidistrikt, som har hatt bistand av USAR-teamet til brannvesenet for å få denne personen ut.

Funnet er gjort i underkant av 100 meter inn i rasområdet, sier innsatslederen.

– Vi er fortsatt i et søk etter overlevende. Den vurderingen blir ikke forandret i dag, sier Alkvist på en presseorientering klokken 15.

Politiet sier at det har blitt søkt grundig over 1,2 mål, og at redningsarbeiderne er ca. 100 meter inn i området.

– Vi har gått så langt inn som det er mulig, sier han.

Bakkemannskaper var lørdag formiddag i skredområdet. Foto: Sveinung Kyte / TV 2
Bakkemannskaper var lørdag formiddag i skredområdet. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Kan være i luftlommer

Under en pressekonferanse klokken 12 sa politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt at bygningsmasse i skredområdet vurderes som relativt intakte, noe som kan bety at det er luftlommer i skredområdet.

Øystese sier at det kan være mulig å overleve i luftlommer i husene som er tatt av skredet.

– Medisinsk sett kan man leve i flere dager dersom man har luft. I den grad det finnes luftlommer er det mulig å overleve fortsatt, sier politimesteren.

Mens politimesteren orienterte pressen, fortsatte redningsaksjonen med full styrke. Tre USAR-team jobber i skredområdet for å lete etter savnede.

På presseorienteringen klokken 15 opplyste lege Arne Skulberg, som er medisinsk leder for helse på stedet.

– Det er flere ting som må på plass for å overleve i et skred, det må være en isolert luftlomme, isolasjon for temperatur og etter hvert tilgang på vann, sier han.

Skulberg sier at de ikke kan utelukke at disse faktorene er til stede.

Store krefter

Politimester Øystese sier at leirskred har en flytende masse, og at det er store krefter i sving som gjør at det ikke er så mange luftlommer i denne typen skred.

– Dette er det vi jobber med nå. Og så lenge vi har konkrete arbeidsoppgaver som må gjøres for å kunne gi en større sikkerhet rundt beslutningen om hvor lenge vi skal holde på, så holder vi på, sier Øystese.

Hun sier at det er hennes oppgave å ta beslutningen om når søket ikke lenger skal handle om å finne overlevende etter skredet.

– Men vi er ikke der nå, sier politimesteren.

Redningsmannskaper har lørdag klart å ta seg inn i to biler som ble gjennomsøkt uten resultat, opplyser politiet.

Det raser fortsatt ut masse under boligen i toppen av bildet lørdag. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
Det raser fortsatt ut masse under boligen i toppen av bildet lørdag. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Politiet fant fredag en død person inne i skredområdet, som ikke er identifisert. De håper obduksjon og identitet vil være avklart lørdag.

Fredag kveld friga politiet en oversikt over de savnede.

Svenske og norske bakkemannskaper avsluttet arbeidet i skredområdet i 17-tiden fredag da det ble mørkt, og arbeidet ble gjenopptatt med uforminsket styrke i 10-tiden.

Undersøkte med droner

14 svenske redningseksperter som deltok fredag, har ifølge svenske beredskapsmyndigheter avsluttet sin innsats.

USAR-team fra Trøndelag, Romerike og Oslo deltar sammen med personell fra politi og helse i lørdagens aksjon, sier politiets innsatsleder Roy Alkvist i Øst politidistrikt.

Det er i løpet av natten blitt søkt med droner og varmesøkende kameraer, men politiet hadde ikke noe nytt å fortelle lørdag morgen.

Utvidet søk

– I natt har området blitt overvåket fra luften, opplyste operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til TV 2 lørdag morgen.

Lørdagens innsats tar utgangspunkt i veien som ble klargjort inn i området fredag, og søket utvides derfra.

– Vi kommer til å fortsette innsatsen som var i går, og vurdere hvorvidt vi klarer å ta oss lenger inn i selve rasgropen, eventuelt med andre entringsveier, sa innsatsleder Alkvist i 9.30-tiden lørdag.

Været i den skredrammede bygda var bedre lørdag morgen, uten snø i lufta.

Bilder fra stedet lørdag viste hundeekvipasjer som søkte langs veier som er bygget opp av styrofoam-plater, mens droner hang over stedet der den krevende og risikofylte aksjonen pågår.

På politiets siste pressekonferanse fredag kveld gjorde politiet det klart at de lette etter overlevende.

– Vårt utgangspunkt er at det fortsatt er mulig å finne levende mennesker i rasområdet, sa politiets innsatsleder Dag André Sylju.

Lørdag formiddag var budskapet det samme fra innsatsleder Alkvist.

– Vi vurderer det dithen at vi fortsatt står i en redningsaksjon, og har håp om å finne overlevende. Men tiden går, og den er sjelden på vår side i slike aksjoner, sier Alkvist.

Brannvesenets innsatsleder på stedet fredag kveld beskrev hvordan de jobbet i skredområdet.

Det er krevende forhold for redningsmannskapene på stedet. Foto: Frode Sunde / TV 2
Det er krevende forhold for redningsmannskapene på stedet. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Når det er dagslys har vi mannskap i området som søker med hunder, og som undersøker stedene der hundene markerer, forteller Geir Sønderål.

Mannskapene bruker håndholdte redskaper som motorsager for å komme seg inn i deler av hus.

– Vi har også sikringsmannskaper som følger med på bevegelse langs kantene av skredområdet, og vi rullerer på mannskapet. Risikoen ved dette arbeidet er stor, men vi lener oss på fagekspertise fra geologer, sier han.

Nødetatene vil ikke betegne de savnede som antatt omkomne før det mottas andre medisinske vurderinger eller skredområdet er gjennomsøkt grundig nok.

Ordfører har troen

Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap) sier at skredtragedien fikk en ny og brutal realitet da det fredag ble kjent hvem som er savnet.

– Det er mange som har det tungt, men vi klamrer oss til et håp så lenge politiet sier det er håp, sa Østensen under presseorienteringen lørdag formiddag.

Fredag kveld sa han at valgte å ha håp om at det er levende personer blant de savnede i skredmassene.

– De harde konsekvensene av denne tragedien treffer oss. Vi må fordøye og ta imot. Vi er ikke uforberedt, men det er knalltøft, sa Østensen til TV 2 fredag kveld.

På spørsmål om det er mulig å finne overlevende i skredområdet, svarte han at han velger å høre på politiet.

– Jeg velger å høre på politiet når de sier de har en pågående redningsaksjon og velger å følge med når de sier at det hele er avsluttet. Man vil jo gjerne ha håp, men vi ser jo hvordan skredstedet ser ut, uttalte ordføreren.