10 personer er fortsatt savnet:

Politiet: – Vi kan med ganske stor sikkerhet si at det befinner seg mennesker i rasområdet

GJERDRUM (TV 2): Natt til onsdag gikk det et større kvikkleireskred i Gjerdrum. Flere hus er tatt, flere personer er skadd og 10 personer er fortsatt ikke gjort rede for.

Klokken 23 ble det meldt at fire nye bygg raste ut ved leirskredet, og det ble da opplyst at totalt 16 bygg var rast ut i leirskredet. Øst politidistrikt opplyser natt til torsdag at det derimot var to bygg med totalt fem adresser som raste da.

Ifølge operasjonsleder Gisle Sveen er det korrekte antallet 14 bygninger.

– Dette var forventet ifølge det geologene har vurdert. Det er også en sjanse for at det vil gå flere ras gjennom natten, sier han til TV 2 klokken 00.30.

Politiet avsluttet søket med mannskaper i den røde sonen i 20-tiden. Droner og helikoptre vil fortsette å sirkulere over området i søk etter overlevende.

– Vi kan med ganske stor sikkerhet si at det befinner seg mennesker i rasområdet, sier innsatsleder Roger Pettersen.

Tallet for savnede personer ble ved 22.15-tiden justert ned til 10. Tallet har blitt nedjustert en rekke ganger i løpet av dagen og kvelden.

Skredet er trolig det største kvikkleireskredet i nyere tid, ifølge NVE.

– Vi gir ikke opp. Vi har en styrkeoppbygning her som gjør at vi kan respondere på veldig kort varsel dersom det er behov, sier André Tiller, innsatsleder for helse, onsdag kveld.

Under en pressekonferanse klokken 23 opplyser politiets innsatsleder Dag André Sylju at det vurderes å senke ned redningsmann og hundefører med hund ned på noen av byggene som er å anse som sikre.

– Det er fortsatt en redningsaksjon, og det er det vi jobber ut fra, sier Sylju.

Barn blant de savnede

Politiet opplyser onsdag kveld at det fortsatt letes etter overlevende, ikke omkomne, men betegner de ti nå som savnet. Politiet arbeider med å lokalisere de savnedes mobiltelefoner i skredområdet.

Personene som er savnet er basert på hvem som er bosatt på de berørte adressene, og som politiet ikke har kommet i kontakt med.

Politiet har også hatt kontakt med familie og venner av de som er savnet.

– Det er kvinner og menn som har tilhørighet til husene som er tatt, som ikke er gjort rede for. Det er også barn blant disse, sier Pettersen.

Varmesøkende kamera

Ifølge politiet har varmesøkende kameraer bidratt til å redde menneskeliv etter leirskredet.

Helikoptrene og dronene som benyttes i området, og som har vært de eneste aktive i den innerste delen av rasområdet, har varmesøkende kameraer.

– De skanner stedet kontinuerlig. Dette for å se om det skjer noe i raset og selvfølgelig om vi får noen livstegn fra eventuelle personer som måtte befinne seg nede i skredområdet, sier innsatsleder Pettersen.

– Har varmesøkende kameraer reddet liv etter skredet?

– Ja, det vil jeg si. Men det er den totale innsatsen som har bidratt til at vi har reddet liv, sier Pettersen.

– Usikre tall

Politiet understreker at tallet på antall savnede er usikkert, og at det kan bevege seg i begge retninger.

– Blant annet har vi ikke kontroll på eventuelle besøkende i de berørte boligene, eller andre som befant seg i rasområdet, sier politiets innsatsleder.

– Tror dere at det er håp om å finne overlevende hvis personer fortsatt befinner seg i skredet?

– Ja, det er utgangspunktet vi jobber ut fra. Sånn vi ser på skadestedet er at det fortsatt muligheter for at folk kan befinne seg inne i bygninger som er tatt av skredet. Vårt fokus er fortsatt å redde liv, sa Pettersen tidligere onsdag kveld.

Elleve personer skadd

Innledningsvis meldte politiet at 26 personer ikke var gjort rede for etter skredet. Utover dagen har flere av de savnede kontaktet politiet.

14 adresser er berørt, men det er usikkert hvor mange boenheter. Nødetatene har heller ikke oversikt over omfanget av skadene eller hvor mange som befant seg i området da skredet gikk.

Totalt er elleve personer skadet, hvorav én av dem betegnes som alvorlig. Ingen er bekreftet omkommet.

– Innledningsvis fikk vi melding fra personer som satt fast etter at taket hadde rast over dem. Hvis noen lider nød må de ringe 112, sier han.

KREVENDE: Mørket gjør søket etter overlevende langt mer krevende for redningsmannskapene.
Foto: Terje Pedersen / NTB
KREVENDE: Mørket gjør søket etter overlevende langt mer krevende for redningsmannskapene. Foto: Terje Pedersen / NTB

1000 evakuert

Evakueringen rundt skredområdet pågår fortsatt onsdag kveld. Politiet opplyser at 1000 personer er evakuert like før klokken 23.

NVE definerte tidligere på kvelden et større område som utrygt, og det ble derfor sendt ut SMS-varsler til flere husstander. Ordføreren opplyste til TV 2 at evakueringen kan komme til å øke til 1500.

– Vi ser behov for å sikre et større område og da må vi evakuere flere. Vi er 7000 innbyggere, og nå ligger det an til at over 20 prosent blir evakuert. Det er en vanvittig dimensjon og svært alvorlig, sa ordfører Anders Østensen (Ap).

Et svensk kriseteam sendes til Gjerdrum for å bistå det enorme redningsarbeidet.

– Vi skal bistå med å søke etter personer og med å sikre bygninger, sier Stefan Karlsson, innsatssjef ved redningstjenesten Storgöteborg, til Aftonbladet.

PREGET: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen var tydelig berørt under et pressemøte onsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PREGET: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen var tydelig berørt under et pressemøte onsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Utfordringer i mørket

Ytterligere tre hus har blitt tatt av skredet onsdag ettermiddag. Det er fare for at flere blir tatt.

– Tre hus har blitt tatt av skredet i ettermiddag, men alle personer har vært evakuert. Det er sannsynlig at flere hus vil lide samme skjebne ettersom de ligger på den bratte skredkanten, sier Pettersen.

Mens mørket senker seg over Gjerdrum fortsetter katastrofearbeidet med uforminsket styrke.

– Det har blitt mørkt og søket etter overlevende pågår fortsatt for fullt. Vi gjør søk i den røde sonen i det området som er minst farlig, sier innsatslederen.

Skredområdet vil lyses opp med lyskilder gjennom kvelden og natten, men mørket gjør arbeidet mer utfordrende.

– Mørket er en begrensing og gjør arbeidet mer krevende. Vi er klare til å fortsette arbeidet gjennom kvelden og natten, sier Pettersen.

Det brukes også helikopter og droner med termisk optikk for å søke etter liv.

ØDELEGGELSER: Flere hus er tatt av skredet. Politiet opplyser at flere personer fortsatt ikke er gjort rede for. Foto: Thomas Evensen / TV 2
ØDELEGGELSER: Flere hus er tatt av skredet. Politiet opplyser at flere personer fortsatt ikke er gjort rede for. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Undersøker den røde sonen

Politiet måtte vente lenge med å sende bakkemannskaper inn i den røde sonen, som er det hardest rammede skredområdet. Det var av hensyn til sikkerheten til mannskapene ettersom grunnen er såpass utrygg.

I 15-tiden kunne imidlertid brannmannskaper begynne å undersøke de første husene i sonen. Nå fortsetter de arbeidet i området som anses å være mest trygt.

– Mannskaper fra brannvesenet har lykkes å ta seg ned til noen av hustakene ved hjelp av Sea King. Flere personer er blitt løftet opp fra rasmassene med redningshelikopter.

– De vi har funnet, er kalde i kroppen, sier Pettersen.

Han legger ikke skjul på at skadene etter skredet er omfattende.

– Det er bare rester og deler av hus. Ødeleggelsene er massive, sier han.

Redningsmannskapene jobber under svært krevende forhold ettersom skredet består av kvikkleire.

– Det er en veldig utfordrende masse, som er farlig og uforutsigbar i forhold til hvordan den vil opptre, sier innsatsleder Pettersen.

– Dette er en katastrofe, sier han.

– Ikke kontroll

NVE opplyste onsdag ettermiddag at skredet fortsatt er i bevegelse og vil være det i en tid fremover.

– Skredet pågår fortsatt. Vi har ikke kontroll på hvor langt skredet kommer til å gå før det stopper. Dette er et av de større kvikkleirskredene i senere tid, sier Torhild Hofshagen, regionsleder i NVE.

NVE anslår at skredet er på 300 meter x 700 meter, men at utløpspunktet er enda større.

Sykehus i beredskap

Sykehuset i Lillehammer har kalt inn ekstra ansatte på jobb og har satt gult beredskapsnivå, opplyser pressevakt Line Fuglehaug.

Alle sykehus i Innlandet er i beredskap.

Ahus har opprettet katastrofemottak på rød nivå.

– Vi mobiliserer store mengder personell som står klare på akuttmottaket og til å ta imot personer på operasjonsbordene, sier Øystein Mæland, som er administrerende direktør ved Ahus.

Én person med alvorlige skader er fraktet til Ullevål sykehus, fem personer med lettere og moderate skader er fraktet til Ahus og fem personer med lettere skader får behandling på legevakten.

– Pasientene er nedkjølte og har ulike type skader, men ingen er betegnes som alvorlig skadd, sier Mæland om pasientene ved Ahus.

Politiet opplyser at pårørende kan holde seg oppdatert på situasjonen på politiet.no.

Facebook har åpnet funksjonen som gir folk i området mulighet til å markere seg som trygge.

REDNINGSAKSJON: Det pågår en stor redningsaksjon med enorme ressurser på stedet. Foto: Ellen Kessen / TV 2
REDNINGSAKSJON: Det pågår en stor redningsaksjon med enorme ressurser på stedet. Foto: Ellen Kessen / TV 2

Kommunen satte krisestab

Gjerdrum kommune har hatt krisestab siden klokken 04 natt til onsdag.

Rundt 700 personer er evakuert, og har blitt fraktet til et hotell. Det gjøres hele tiden vurdering om evakueringssonen må utvides, opplyser politiet.

Til TV 2 forteller ordføreren at situasjonen er dramatisk.

Flere av beboerne i området er i sjokk etter å ha blitt reddet ut av skredområdet i helikopter.

Han forteller at den dramatiske hendelsen preger hele lokalsamfunnet.

– Hele stedet er preget av denne traumatiske opplevelsen. Det er ikke vann eller strøm i området. Folk er engstelige, redde og svært bekymret, sier Anders Østensen (Ap).

Sterk oppfordring fra politiet

Det har vært store styrker i området siden skredet gikk i 4-tiden natt til onsdag.

Alle nødetater, frivillig letemannskaper og forsvaret er på stedet. Både redningshelikoptre og politihelikoptre er i søk fra luften.

Onsdag formiddag fikk politiet meldinger om at beboere prøvde å ta seg tilbake til den evakuerte sonen.

Operasjonsleder Svein Walle har en sterk oppfordring til folk i området:

– Hold dere unna. Vi er ikke sikre på hva som er trygt og ikke, sier han og legger til:

– Faren for nye skred er absolutt til stede.

EVAKUERES: Alle som bor innenfor det skraverte røde området skal evakuere og oppsøke evakuertsenteret, opplyser politiet. Illustrasjon: Øst politidistrikt
EVAKUERES: Alle som bor innenfor det skraverte røde området skal evakuere og oppsøke evakuertsenteret, opplyser politiet. Illustrasjon: Øst politidistrikt

Utvider evakueringen

Ved 11-tiden onsdag ble evakueringsområdet utvidet. Totalt er 700 personer evakuert onsdag klokken 17.

Fordi det ikke er vann og strøm i området, ankom det like før klokken 12 onsdag trailere med drikkevann til området.

NVE jobber fortsatt på spreng med å vurdere skredområdet.

– Vi er på stedet og bistår politiet. Vi gjør geologiske vurderinger og vurdere ytterligere skredfare, sier Kristian Løksa, kommunikasjonsdirektør i NVE.

I tillegg Røde Kors frivillige i innsats og bistår blant annet med evakuering.

Foreløpig er 91 mannskap og 20 bemannede beredskapsambulanser fra Hjelpekorps på stedet. I tillegg er enorme ressurser fra nødetatene og forsvaret på stedet.

Sykehjem evakuert

Politiet opplyser at de også har evakuert et sykehjem i Gjerdrum, ettersom det ligger innenfor rød sone.

– Aldershjemmet er i ferd med å bli evakuert i sin helhet. Det har vært utfordrende med tanke på beboerne, men det blir gjennomført på en god måte, sier innsatsleder Pettersen.

Ifølge strømselskapet Elvia er 629 husstander i området uten strøm.

AVSPERRET: Veiene er helt avsperret ved området hvor skredet har gått. Foto: Terje Bendiksby / NTB
AVSPERRET: Veiene er helt avsperret ved området hvor skredet har gått. Foto: Terje Bendiksby / NTB