Lisa Montgomery (52) er dømt til døden etter en grufull handling i desember 2004. Nå er henrettelsen utsatt. Ny dato for henrettelsen kan bli på samme dag som Joe Biden tar over makten. Han ønsker å kvitte seg med dødsstraffen, noe som kan komme Montgomery til gode.
Lisa Montgomery (52) er dømt til døden etter en grufull handling i desember 2004. Nå er henrettelsen utsatt. Ny dato for henrettelsen kan bli på samme dag som Joe Biden tar over makten. Han ønsker å kvitte seg med dødsstraffen, noe som kan komme Montgomery til gode. Foto: - / AFP / NTB

Skulle henrettes etter grusomt drap - kan unnslippe døden når Joe Biden blir ny president

Lisa Montgomery (52) skulle henrettes i desember, men nå er det utsatt på grunn av koronaviruset. Påtroppende president, Joe Biden, vil skrinlegge dødsstraffen i USA, noe som kan være godt nytt for 52-åringen.

Drapet 16. desember 2004 i bygda Skidmore i delstaten Missouri midt i USA skapte skrekkreaksjoner da det ble kjent. Den amerikanske kvinnen ble dømt for å kvele en åtte måneder gravid kvinne til døden, for så å skjære ut babyen med en kjøkkenkniv.

Ifølge Sky News overlevde barnet angrepet.

Montgomery møtte opp hjemme hos Bobbie Jo Stinnett. De hadde møtt hverandre via sosiale medier.

Utsatt henrettelse

Lisa Montgomery skulle, som første kvinne på nærmere 70 år, henrettes ved dødelig injeksjon i Indiana denne måneden. På grunn av at en av hennes advokater fikk påvist covid-19 ble henrettelsen forsinket.

Den nye datoen for henrettelsen er satt til 12. januar 2021.

Men dommer Randolph Moss har, ifølge Sky News, sagt at den nye datoen ikke ble gjort i samsvar med loven, fordi et henrettelsesopphold var tredd i kraft da avgjørelsen ble tatt.

Dermed kan ikke fengselsbyrået sette en ny dato for henrettelsen før den 1. januar. Samtidig er det pålagt at en innsatt skal få 20 dagers varsel før en henrettelse.

Det betyr at en mulig henrettelse av Lisa Montgomery kan skje på samme dag som Joe Biden (78) blir innviet som ny amerikansk president.

Unnslipper dødsstraff?

Den påtroppende presidenten er motstander av dødsstraff, og har allerede varslet at han vil sette de føderale ordrene om henrettelser ut av drift igjen.

Victoria Jo Stinnett overlevde angrepet, og er i dag 16 år gammel.
Victoria Jo Stinnett overlevde angrepet, og er i dag 16 år gammel. Foto: AP Photo/MSNBC

Ifølge Sky News har en talsperson sagt at Biden vil prøve å kvitte seg med den når han tar over makten fra Donald Trump (74).

Det betyr at henrettelsen av 52-åringen kan bli stanset.

Forsøker å endre dommen

Sanda Babcock er en av Montgomerys advokater. Hun har forsøkt å appellere til nåværende president Donald Trump om å få omgjort dommen til livsvarig fengsel, og ikke dødsstraff.

– Gitt alvorlighetsgraden av hennes psykiske sykdom, den seksuelle og fysiske torturen hun har opplevd gjennom hele livet, og sammenhengen mellom traumene og forbrytelsen hennes, appellerer vi til president Trump for å gi henne barmhjertighet og å omgjøre dommen, skriver Sky News.

I sommer åpnet president Donald Trump muligheten for henrettelser i USA, og så langt i 2020 er ti personer henrettet, inkludert to personer i desember. Det høyeste antallet på 130 år.

I tillegg til Montgomery venter er tre andre personer på å henrettes.

Relatert