DYSTRE TALL: I Trondheim har det vært høye smittetall i julen.
DYSTRE TALL: I Trondheim har det vært høye smittetall i julen. Foto: Frank Lervik/TV 2

Frykter festing - foreslår nye tiltak i Trondheim kommune

Julaften ble det registrert 19 nye smittetilfeller i Trondheim.

Første juledag møtes formannskapet i Trondheim i forbindelse med smitteutbruddet i kommunen.

Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune opplyste til TV 2 i forkant av møtet fredag, at de ville foreslå tiltak.

Onsdag opplyste kommunen at smittesporing har avdekket at det i enkelte miljøer foregår «utstrakt festing» med mange sosiale kontakter.

– Det er nesten ikke til å tro at sånne ting kan foregå, men det vil vi slå hardt ned på, sa kommunedirektøren til TV 2 julaften.

2. juledag er tradisjonelt en festdag, og det er knyttet bekymring til smittespredning dersom folk går ut på byen denne dagen.

På fredagens møte opplyser kommunedirektøren at det har vært flere utbrudd relatert til festing.

– Det var et utbrudd som var veldig kraftig, hvor vi kan gå tilbake og se at det var utagerende oppførsel hos én person som var veldig smittet, og som da klarte å smitte veldig mange gjennom den oppførselen. Ellers er det mange små utbrudd, sier han.

Tiltak

Formannskapet skal møtes igjen lørdag morgen. Dersom forslaget godkjennes på møtet fredag, kan tiltakene innføres allerede lørdag.

Torsdag fortalte Wolden at tiltakene som da ble vurdert, var redusert skjenketid eller skjenkestopp, og å stramme inn rundt treningssentre, klatrehaller, lekeland og liknende steder.

Dette er de nye koronatiltakene som ble diskutert på møtet fredag, og som politikerne i Trondheim lørdag skal diskutere, og trolig vedta med umiddelbar virkning fra, lørdag ettermiddag:

  • Sosiale kontakter ut over egen familie og kontakter i arbeidssituasjoner skal begrenses til 10 per uke
  • På alle serveringssteder, både spisesteder og skjenkesteder, skal det være minst 2 meters avstand mellom alle bord
  • Alle serveringsteder, både spise- og skjenkesteder, skal registrere alle besøkende ved ankomst med navn og telefonnummer
  • Alle taxier skal registrere alle kunder ved hver kjøring med navn og telefonnummer
  • Alle ubetjente treningssentre skal holde stengt
  • Gruppetrening er ikke tillatt

Helse- og velferdsdirektør i kommunen, Helge Garåsen, sier til TV 2 at tiltakene som ble drøftet skal tas opp i formannskapet 2. juledag.

– Ut ifra diskusjonen i formannskapet i dag var det positive holdninger til forslagene. Det kan være at de blir noe nyansert når politikerne tar sine vurderinger og beslutninger i morgen, sier Garåsen.

Han forteller at smitten kommer fra et festmiljø med et stort aldersspenn.

– Det er et generelt festmiljø som ikke er knyttet til noen spesifikke grupper. Det er det stort aldersspenn i miljøet, fra 20 til 50 år. Mange av de vi tester, som tester positivt, er nærkontakter fra miljøet.

Lille julaften varslet kommunen at de ville anmelde grove brudd på smittevernloven. 1. juledag sier Garåsen at de i første omgang vil følge opp smittesporingen, før de kontakter politiet.

– Eventuelle reaksjoner å følges opp i ettertid. Vi skal i dialog med politiet, for å finne ut av hvordan vi skal gjøre dette, men foreløpig konsentrer vi oss om smittesporingen.

Store konsekvenser

Til tross for at Trondheim opplever en kraftig oppblussing av smitten, sier Garåsen at 98 prosent av innbyggerne er flinke.

– De har aldeles perfekt oppførsel. Bransjene har vært flinke og lydhøre. Dessverre er det noen få som ødelegge for mange, og vi er nødt til å sette inne strengere tiltak som rammer alle.

Han påpeker at tiltakene som allerede er innført, samt de som skal vedtas lørdag, fører med seg store konsekvenser for byen.

– Vi er i en kritisk fase hvor de får enorme konsekvenser for samfunet. Det kan bety at virksomheter må stenge og permittere folk.

Klar oppfordring

2. juledag er en stor fest dag i landet, også Trondheim. Garåsen sier de frykter for mer festing i romjulen og inn mot nyttårshelgen. Han kommer også med en oppfordring til de som velger å dra på fest.an være det er lurt å la være å drikke så mye at du miste rkontorllen på atferden din.

– Det viktigste er at uansett hva du driver med må man holde avstand. Det kan kanskje være bra å heller ikke drikke så mye at man ikke husker noe.

Garåsen sier nemlig at det er påfallende mange som ikke husker hvem de har vært sammen med, når de blir kontaktet av smittesporingsteamet.

– Det er veldig mange som sier de ikke husker hvem de har vært samen med. Kanskje de ikke vil fortelle, eller har vært for beruset. Men det vet vi jo ikke.

Smittetall

Julaften ble det registrert 19 nye smittetilfeller i Trondheim. Det ble gjennomført 1319 tester.

Kommunen opplyser at tallet trolig ikke gir et helt korrekt bilde av antall nye positive tilfeller, da laboratoriet på St. Olavs hospital og smittesporing stengte klokken 15.30.

Hos fem av personene som fikk påvist viruset julaften, er smittekilden ennå ikke identifisert.

Onsdag 23. desember ble det registrert 46 nye smittede i Trondheim. Det er det høyeste tallet for kommunen gjennom hele pandemien.

Julaften ble det sendt ut SMS til kommunens innbyggere, med en påminnelse om å følge smittevernreglene.

Relatert