Flere meldinger om familievold – Barn ringte politiet selv

Politiet i Vest politidistrikt måtte håndtere flere meldinger om familievold natt til 1. juledag, og i tre tilfeller ringte barn selv og varslet politiet.

– Vi begynte på vakt klokken 23. Og etter det gikk det i ett med flere slike saker, sier operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

I løpet av natten var det tre barn som ringte politiet og varslet at de var vitner til vold og beruselse hjemme.

Minst ni ganger måtte politiet rykke ut på meldinger om familievold i Bergen-området.

– Det er trist. Jeg synes det er overraskende at det er så mange slike saker natt til første juledag, sier Dahl-Michelsen.

Tre personer sitter nå fengslet som følge av familievoldssaker julenatten. Politiet varsler at de følger opp flere av de andre sakene også.

Vold mot politibetjent i Oslo

NTB har vært i kontakt med samtlige øvrige politidistrikt. Ingen av dem har hatt en julenatt preget av mange familievoldssaker, slik det var i Vest politidistrikt.

I Oslo har politiet vært ute på 13 saker knyttet til familievold fra klokken 13 julaften til klokken 9 første juledag. Det er blitt gjort pågripelser i to av sakene.

– En av sakene som endte med pågripelse, var en familievoldssak hvor sønnen slo far. Den andre var en melding om slåssing på privat adresse, og endte med en sak om vold mot offentlig tjenestemann. Da politiet kom på stedet, ble den ene personen aggressiv mot politipatruljen, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

Ingen politibetjenter ble skadd i saken.

– Over hele linjen har det vært en rolig julaften og natt til første juledag for Oslo og Asker og Bærum, sier operasjonslederen.

– Ikke julefred i alle hjem

I Møre og Romsdal ble det meldt om fire familievoldssaker fra klokken 18 julaften og natt til første juledag.

– Det er en som er pågrepet, men han er overført til helse og innlagt på psykiatrisk. De øvrige ender kanskje opp med noen besøksforbud. Det er ikke julefred i alle hjem. Gjengangeren i sakene er at folk er blitt slått og har rømt fra hjemmet og bedt om bistand, sier operasjonsleder Arild Reite i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

– Fire slike saker er fire for mye, men det kan være mørketall også. Det er høy terskel hos flere for å ringe politiet på julaften, sier operasjonslederen.

I Nordland har det vært noen få saker, får NTB opplyst. En person sitter i arresten for en familievoldssak.

I Troms politidistrikt melder politiet at det har vært noen saker, men ikke mer enn normalt, mens det samme er tilfellet i Finnmark politidistrikt.

To pågrepet i Agder

Politiet i Sørvest og Trøndelag politidistrikt opplyser at de ikke har fått meldinger om familievold julenatten. Det har heller ikke politiet i Sørøst eller Innlandet.

Agder politidistrikt varsler om en familievoldssak julaften, og en ny natt til første juledag. I begge saker er en person pågrepet, og skal avhøres fredag.

I Øst politidistrikt har det heller ikke kommet mange meldinger om familievold, kun om ordensforstyrrelser på privatadresser som er løst med pålegg til partene om å holde ro.