NEKTER: Brasils president Jair Bolsonaro sammen med maskoten til landets vaksineprogram. Selv nekter Bolsonaro å ta vaksinen mot koronaviruset. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
NEKTER: Brasils president Jair Bolsonaro sammen med maskoten til landets vaksineprogram. Selv nekter Bolsonaro å ta vaksinen mot koronaviruset. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Bolsonaro vil ikke ta koronavaksinen

Fredag åpnet Brasils president Jair Bolsonaro landets vaksineprogram. Selv vil han ikke ta vaksinen.

Bolsonaro har vært skeptisk til koronapandemien helt fra begynnelsen og kaller den bare en liten influensa. Selv vil han ikke vaksineres, selv om han fredag åpnet landets vaksineprogram.

– Hvis vi ser på Pfizer-kontrakten, er det veldig klart: De tar ikke ansvar for bivirkninger. Om du forvandles til en krokodille, er det ditt problem, sa han.

– Hvis du blir supermenneske, hvis kvinner får skjegg, hvis menn begynner å snakke med feminin stemme, vil de ikke ha noe å gjøre med det, sa han videre.

Vaksinen er blitt testet i ukevis i Brasil, og er allerede i bruk i USA og Storbritannia. Bolsonaro sier den blir gratis når den er godkjent, men at det blir frivillig å ta den.

– Men ikke meg, jeg vil ikke vaksineres, sier han og fortsetter:

– Noen sier at jeg dermed er et dårlig eksempel. Men til tullingene og idiotene som sier det, kan jeg fortelle dem at jeg allerede har hatt viruset. Jeg har antikropper, så hvorfor skulle jeg vaksineres?

Blir obligatorisk

Brasils høyesterett bestemte torsdag at det blir obligatorisk å vaksinere seg, selv om folk ikke kan tvinges. Det betyr at folk kan bøtelegges og eventuelt nektes tilgang til visse offentlige områder dersom de ikke tar den, men de ikke kan tvinges til å ta den.

Brasil er midt i sin andre koronabølge. Torsdag var det over 1.000 nye smittetilfeller for første gang siden september. Til sammen er det registrert 7,1 millioner smittede og 185.000 koronarelaterte dødsfall i landet siden mars.

Populær som aldri før

Brasil har de nest høyeste tallene for koronarelaterte dødsfall og de tredje høyeste smittetallene i verden. En ny meningsmåling viser likevel at Bolsonaro er populær blant landets innbyggere, ifølge Reuters.

Undersøkelsen gjort av Datafolha fant at 37 prosent av de spurte så på Bolsonaro-regjeringen som god. Disse tallene er uendret fra august. 32 prosent som så regjeringen som dårlig eller forferdelig, har minket med 2 prosentpoeng.

I september forlenget Bolsonaro betalinger til innbyggere med lav inntekt, rammet av det økonomiske nedfallet fra pandemien. Programmet har økt populariteten hans, skriver Reuters.

(©NTB / TV 2)

Relatert