SNUR: TVNorge fjernet «Nissene over skog og hei» fra Dplay. Nå er serien tilbake på strømmetjenesten. Foto: Discovery
SNUR: TVNorge fjernet «Nissene over skog og hei» fra Dplay. Nå er serien tilbake på strømmetjenesten. Foto: Discovery

TVNorge snur i blackface-saken

Etter å ha tatt «Nissene over skog og hei» bort fra Dplay har nå TVNorge snudd. Dette har skapt reaksjoner.

Det var i begynnelsen av desember at Instagramkontoen «rasisme.i.norge» kritiserte Dplay for å ha brukt rasisme som humoristisk satire. Da la Discovery seg flate og fjernet juleklassikeren.

Nå har strømmetjenesten snudd, og i en kronikk i VG skriver ansvarlig redaktør i TVNorge, Espen Skoland, at de legger «Nissene over skog og hei» tilbake på Dplay.

Tilbake på skjermen

Serien skal merkes med en plakat om at enkeltelementer i programmet fra 2011 kan fremstå utdatert og oppleves støtende.

– Vi legger serien tilbake i Dplay-arkivet, med en plakat som sier noe om innholdet. Vi vil verken promotere den eller sette den på TV, sier Skoland til God kveld Norge.

TVNorge mener at det var riktig å innstille sendingen av «Nissene over skog og hei», da de ble gjort oppmerksomme på at fremstillingen av en av karakterene i serien kunne oppleves som diskriminerende og krenkende.

– Hadde vi gjort en grundigere redaksjonell jobb i forkant av publisering, ville denne serien ikke kommet på TV igjen i år, skriver Skoland i kronikken.

Landet på en løsning

Samtidig mener TVNorge at de har et ansvar for å ivareta ytringsrommet til norske komikere.

– Humor har en viktig samfunnsfunksjon. Den skal kunne utfordre, sette dagsorden og noen ganger være ubehagelig. Den må iblant kunne stikke der det gjør vondt, skriver Skoland.

TVNorge sier at de har landet på en løsningen som best ivaretar begge disse prinsippene.

– Vi vil merke historisk materiale som kan oppleves klart støtende, med en egen plakat i begynnelsen av hvert program. Hva som kvalifiserer til merking må avgjøres ut fra skjønn, og den listen må ligge høyt, mener redaktøren.

Reagerer på avgjørelsen

Nate Kahungu (23) var en av dem som syntes det var bra at serien først ble fjernet. Nå er han fornøyd med at de har tatt opp debatten.

– Det at det i det hele tatt har blitt tatt opp som en sak er bra nok for meg. Og at folk forstår at dette ikke blir tatt lett på, sier han til God kveld Norge.

En som derimot reagerer kraftig på den nye avgjørelsen, er tidligere Farmen-deltaker Sanna Khursheed (32). Hun er forbannet over beslutningen til Dplay.

– Jeg kjenner jeg blir mer og mer trist og egentlig forbannet over hvordan de legger det frem, sier hun til God kveld Norge.

I kronikken skriver Skoland blant annet:

– Vår beslutning er en refleksjon av verden rundt oss. At rasismedebatten har en annen dimensjon andre steder i verden enn i Norge, fritar oss likevel ikke fra å innta et selvstendig standpunkt her.

Dette er ikke 32-åringen fornøyd med.

– Jeg kjenner at det koker hos meg. Den dimensjonen der. Om det er i Afrika, Norge eller Nordpolen, hvor enn det er, så tror jeg at folk glemmer at rasisme er overalt. Det skjer hver dag.

For Sanna holder det ikke at Dplay fjerner serien fra TV og ikke promoterer den på Dplay. Hun forteller at hun nå har mistet tilliten deres.

– For meg så gjorde de først noe så bra og kult og vi heiet på dem. Plutselig så er det akkurat som om de følger strømmen og backer ut. Jeg mister utrolig mye respekt, legger hun til.

Mener Mads Hansen er grunnen

Der Khursheed tidligere roste TVNorge for å fjernet serien, synes programleder Mads Hansen at det var kritikkverdig.

Han omtaler TVNorges beslutning, om å ta programmet tilbake i arkivet, som positivt.

– Honnør til TVNorge for en ryddig løsning, skrev han i en Instagramhistorie.

Khursheed mener at Mads Hansen sine uttalelser kan være noe av grunnen til at programmet nå er tilbake.

– Jeg føler det er på grunn av Mads Hansen. Han har en mye sterkere stemme enn alle oss som faktisk har opplevd diskriminering og rasisme. Det jeg synes er så morsomt er hvordan Mads Hansen kan bare komme inn her og snakke om rasisme. Det er som om jeg skal komme og snakke om fotball, når jeg ikke har peiling, sier Khursheed og fortsetter:

– I tillegg står han bare og forteller hvorfor han ikke synes det er «blackface», han kommer ikke med informasjon eller kunnskap. Han sier bare «Nei, det er ikke «blackface», dere må slutte å føle dere så krenket». Det gjør meg forbannet.

Surrealistisk og fascinerende

Hansen blir forbløffet over beskyldningene og mener at alle er skikket til å ha en mening om hva som er «blackface», uavhengig av hudfarge.

– Aller først synes jeg det er både surrealistisk og fascinerende, og litt smigrende, at Sanna mener jeg er delaktig i TVNorges beslutning, sier han til God kveld Norge og fortsetter:

– «Blackface» er et begrep med tilhørende definisjoner, så hvis hun først skal dra inn fotball: hvis man kan reglene er det absolutt mulig å ha en velbegrunnet mening om hva som er offside eller ikke, selv om man ikke har spilt profesjonelt selv.

Hansen mener at Khursheed avslører at hun ikke har lyttet til det han har å si.

– Når hun påstår at jeg har sagt «dere må slutte å føle dere så krenket», er det en løgn. Verken mer eller mindre. Det bør Sanna holde seg for god til.

Ifølge han selv, har han hele tiden begrunnet hvorfor han mener Espen Eckbos karakter i «Nissene over skog og hei» ikke oppfyller kriteriene til hva som er «blackface».

– Avslutningsvis synes jeg det er helt fair at Sanna, og andre, har en annen mening enn meg i denne debatten. Det bør imidlertid være et minimumskrav at man holder seg til fakta, og ikke tillegger meg utsagn og meninger jeg ikke har hatt, sier Hansen.

Relatert