SENDER UT UTSTYR: En rekke typer materiale trengs nå som Norge snart starter koronavaksineringen. Forsendelsene av dette vil begynne allerede i dag.
SENDER UT UTSTYR: En rekke typer materiale trengs nå som Norge snart starter koronavaksineringen. Forsendelsene av dette vil begynne allerede i dag. Foto: Jacquelyn Martin

Starter utsendelse av vaksineutstyr i dag

Det er postnumrene 8000 og 9000 som får utstyret først. Dette inkluderer blant annet Nordland og Troms og Finnmark.

Helsedirektoratet opplyser i en pressemelding at de vil starte å sende ut vaksineutstyr til alle landets kommuner i dag, og at dette vil være temaet under pressekonferansen klokken 12.00.

– Milepæl

– Dette er en milepæl i arbeidet for å stanse pandemien. Den første leveransen med sprøyter og vaksineutstyr som vi nå sender ut, vil gjøre kommunene godt forberedt til å starte vaksineringsarbeidet, sier assisterende helsedirektør, Geir Stene Larsen, i pressemeldingen.

Slik fordeles ansvaret:

  • Helsedirektoratet har ansvar for å skaffe og distribuere sprøyter, sprøytespisser og annet utstyr til vaksinering av befolkningen i hele landet.
  • Helsedirektoratet har også ansvar for å kjøpe inn kjølebokser til transport internt i kommunene.
  • Kommunene har ansvar for å gjennomføre vaksinasjon av egne innbyggere, og må sikre at vaksinasjonsutstyr fordeles.
  • Folkehelseinstituttet har ansvar for å ta imot, lagre og distribuere vaksiner ut til kommunene.
  • Folkehelseinstituttet har ansvar for retningslinjer og veiledning for vaksinering. Kommunene får informasjon om retningslinjene og de er enkelt tilgjengelige på Folkehelseinstituttets nettsider.
  • Folkehelseinstituttet har ansvar for å gi informasjon til kommunene om prioritering.
  • Kommunene har ansvar for å gjennomføre vaksineringen

Kilde: Helsedirektoratet.

Vaksineutstyret vil bli fordelt etter antall innbyggere, slik at alle får utstyr til å vaksinere en like stor andel av befolkningen. En plan for hvordan kommunene skal gjennomføre vaksinering skal være på plass innen fredag denne uken.

Selve distribusjonen av utstyret starter nord i landet, og leverandøren jobber seg sørover de neste to ukene.

Det er postnumrene 8000 og 9000 som får utstyret først. Dette inkluderer blant annet Nordland og Troms og Finnmark.

14 millioner sprøytespisser

Ifølge helsedirektoratet er det kjøpt inn 11,4 millioner sprøyter og 14 millioner sprøytespisser.

– Ulike vaksiner kan ha ulik dosering, derfor har vi kjøpt inn sprøyter i ulike størrelser, skriver direktoratet.

I forsendelsene finnes det også spritservietter til desinfisering av huden, bomullsdotter, plaster og avfallsbokser til brukte sprøytespisser. Over halvparten av utstyret vil sendes ut i 2020, resten vil bli sendt ut senere.

Tirsdag klokken 12.00 oppdaterer regjeringen om koronasituasjonen. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold vil være til stede.

Relatert