Slik blir julen i Oslo

Nedstengingen av Oslo fortsetter ut året. En ny vurdering av tiltakene skal gjøres 7. januar.

Torsdag presenterer byrådet i Oslo koronatiltakene som skal gjelde i Oslo gjennom julen og ut året.

– Heldigvis ser det ut som vi kan gå inn i jula med en positiv utvikling i smittesituasjonen, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Samtidig understreker han at det ikke skal være noen tvil om at smittesituasjonen fremdeles er alvorlig.

– Selv om smitten har gått ned, har nedgangen denne uken stoppet opp, sier han, og legger til at det derfor er for tidlig å gjøre store lettelser i Oslo.

– Vi må få slått smitten ned før vi kan åpne opp, sier han.

KORONAJUL: Byrådsleder Raymond Johansen under pressekonferansen i Oslo rådhus for å orientere om nye koronatiltak i Oslo fram mot jul.
Foto: Heiko Junge / NTB
KORONAJUL: Byrådsleder Raymond Johansen under pressekonferansen i Oslo rådhus for å orientere om nye koronatiltak i Oslo fram mot jul. Foto: Heiko Junge / NTB

Strengere regler

Tidligere torsdag kunne TV 2 erfare at byrådet ikke åpner opp på samme måte som statsminister Erna Solberg gjorde forrige uke.

I Oslo blir det nemlig forbudt å arrangere eller delta på private sammenkomster med flere enn ti personer til stede. I motsetning åpner statsministerens nasjonale regel for at husstander kan invitere opp til ti gjester to ganger i løpet av julen.

Samtidig gjelder rådet om at du kan treffe maks ti personer i løpet av en uke. Det betyr at du etter loven kan ha flere juleselskaper på rad, men du

Nasjonalt er det slik at det er et generelt råd om at du ikke kan ha flere enn fem gjester. Dette gis det et unntak for i jula, der du kan ha maks ti gjester to ganger i løpet av jula.

Det betyr at en familie på fem kan ha totalt 15 personer i et juleselskap to ganger i løpet av jula.

Samtidig er det sånn at hvis gjestene overnatter, teller det som to dager, og hvis du selv har vært i et juleselskap med mer enn fem gjester, kan du kun ha ett selv. De nasjonale anbefalingene er et råd, ikke et forbud etter loven.

– Skulle vi endret Oslos forbud på grunn av regjeringens nasjonale anbefalinger, måtte vi hatt en helt annen smittesituasjon i Oslo, sier Raymond Johansen.

Byrådet har derfor bestemt å videreføre nedstengingen av Oslo ut året. en ny vurdering skal gjøres 7. januar.

– Forhåpentligvis kan vi da åpne opp mer av Oslo igjen. Vi vil særlig prioritere å åpne for barn og unge, sier han.

Fakta om smitteutviklingen i Oslo:

  • Forrige uke ble det registret 694 smittetilfeller, i snitt 99 per dag, i Oslo. Det er lavere enn ukestallene for de siste fire ukene.
  • Det har den siste uken vært en nedgang i antall smittetilfeller i alle aldersgrupper. Det er fortsatt flest smittede totalt blant unge voksne i 20-årsalderen (tilsvarende 25 prosent av totalt antall smittetilfeller med registrert alder).
  • De siste fire ukene har vært flest registrerte smittetilfeller i bydelene Alna og Gamle Oslo.
  • Det ble i forrige uke tatt 14 040 tester i Oslo. Kommunen har fortsatt god testkapasitet.

Kilde: Oslo kommune

Alternative julearrangamenter

Men det gjøres noen mindre lettelser i Oslo allerede nå. Blant annet åpnes det for alternative julearrangementer. Byrådslederen understreker at alle smittevernregler må følges.

– Folk med rusproblemer, bostedsløse, barn og unge i en vanskelig situasjon eller andre utsatte grupper kan være avhengige av slike arrangementer for å få et lyspunkt i julehøytiden. Vi gjør derfor et unntak fra arrangementsforbudet for slike alternative julearrangementer, sier han.

Det åpnes også for julegudstjenester og andre livssynssamlinger med opp til 20 deltakere om gangen. Det må være faste seter med minst en meter avstand og streng praktisering av smittevern.

Nasjonalt er det en grense på maksimalt 50 personer for en innendørs gudstjeneste, mens grensen i Oslo altså settes til 20 personer.

Fritidsklubber skal kunne gi tilbud til opp til 20 ungdommer i aldersgruppen 13 til 19 år.

SMITTEVERN: Avstanden må holdes gjennom julen. Det ble den også på Oslo-byrådets pressekonferanse torsdag.
SMITTEVERN: Avstanden må holdes gjennom julen. Det ble den også på Oslo-byrådets pressekonferanse torsdag. Foto: Heiko Junge/NTB

Reiser

Til de som skal reise i julen, har Johansen en klar oppfordring:

– Skal du reise i jula vil jeg på det sterkeste anbefale deg til å ha minst mulig kontakt før og etter du reiser, slik at du kan unngå å ta med deg smitte ut av byen eller tilbake til byen, sier han.

Byrådslederen ber også alle som kommer fra utlandet om å teste seg ved ankomst til Norge.

Han sier det skal være lav terskel for å teste seg, og understreker at testkapasiteten i hovedstaden er svært god.

Informasjon

Raymond Johansen sier at det er lagt ned et stort arbeid med å nå minoritetsgrupper med informasjon.

– Likevel ser vi at smitten er langt høyere i noen minoritetsgrupper enn i befolkningen ellers. Oslo er en delt by, det vet vi godt. Her i byen bor noen av de rikeste og de fattigste menneskene i Norge, sier han.

– I starten av pandemien ble smitten importert fra Alpene til våre vestlige bydeler, så har det vært bølger og enkeltutbrudd, men tendensen har vært klar. Episenteret for smitten i Oslo har havnet i våre østlige bydeler og særlig i Groruddalen, fortsetter han.

Han understreker at dette handler om sosiale forhold som at flere bor tettere, at flere jobber i serviceyrker med større fare for smitte og at større deler av befolkningen her ikke får med seg informasjon fra myndighetene.

– Pandemien har blitt et klassespørsmål, sier han.

– Bør gå betydelig ned

Byrådslederen sier at smitten bør gå betydelig ned over et noe lenger tidsrom før man kan lette opp på tiltakene.

– Mest sannsynlig må vi leve med strengere regler i Oslo enn i resten av landet til denne pandemien er over, sier Johansen, og legger til:

– Virus trives bedre i storbyer, rett og slett.

På spørsmål fra TV 2 om hva som er Johansens råd til Osloboere som går inn i en annerledes jul, svarer han:

– Til de av dere som har få i familien, må det være å prøve å feire jul så godt man kan. Til andre: Ta opp telefonen. Ring til bestemor hvis dere ikke kan komme på selskap. Ha kontakt på andre måter og lev på koronaens premisser. Det betyr å holde avstand og å være omhyggelige med hygiene – og gjerne ha selskaper på andre måter, sier han.

Byrådslederen forteller at han selv skal i et annerledes juleselskap i år:

– Jeg er invitert i et selskap på torsdag med gamle kompiser på Teams. Jeg er bedt om å ha på meg dress og slips, som vi pleier i juleselskapene. Det gleder jeg meg til, og kanskje jeg får noen erfaringer som jeg kan dele fra det, sier han, og legger til:

– Jeg gleder meg til det, for det er lenge siden jeg har sett de kompisene. Da tar vi en øl og akevitt og spiser litt julemat på Teams.