SSB: Disse varene og tjenestene har steget og sunket i pris det siste året

Prisene i Norge steg med 0,7 prosent fra november i fjor til november i år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

MATVARER: Prisene på matvarer steg med 4,0 prosent fra november i fjor til november i år.
MATVARER: Prisene på matvarer steg med 4,0 prosent fra november i fjor til november i år.

Fra november 2019 til november 2020 gikk konsumprisindeksen (KPI) opp 0,7 prosent.

På forhånd var det ventet en prisvekst på 1,7 prosent sammenlignet med november i fjor, ifølge estimater innhentet av Bloomberg, skriver DN.

Det var prisutviklingen på matvarer som var den viktigste årsaken til oppgangen på 0,7 prosent. Prisene på matvarer steg med 4,0 prosent i perioden.

SANK: Prisene på elektrisitet inkludert nettleie sank med 9,8 prosent i november. Foto: Audun Braastad / NTB
SANK: Prisene på elektrisitet inkludert nettleie sank med 9,8 prosent i november. Foto: Audun Braastad / NTB

Prisene på bolig, lys og brensel falt mest, med 4,6 prosent det siste året, mens klær og skotøy falt 3,8 prosent.

Nedgang fra oktober til november

Fra oktober til november sank prisene med 0,7 prosent. Det er en sterkere nedgang enn normalt for denne perioden, ifølge SSB. Strøm- og flypriser bidro særlig til nedgangen.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie sank med 9,8 prosent i november. Prisene for passasjertransport med fly gikk samlet ned med 16,9 prosent i november. Videre ble det også målt lavere priser på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler.

I november ble det registrert et noe større bortfall av priser fra særlig hoteller, restauranter og barer som følge av de sosiale nedstengingene som ble innført i starten av måneden i Oslo og andre deler av landet.

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer falt med 0,5 prosent fra oktober til november.

− Året vi har bak oss, har vært preget av økte valutakostnader, som har ført til høyere priser på varer som importeres. Nedgangen i prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer i november tyder på at vi er i ferd med å legge valutaeffekten bak oss, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Lavere kjerneinflasjon enn ventet

Den underliggende inflasjonen faller til 2,9 prosent på årsbasis i november, ifølge SSB. På forhånd var det ventet at den skulle dempe seg til 3,3 prosent på årsbasis. Kjerneinflasjon (KPI-JAE) er tallet Norges Bank ser på når den setter renten.

Handelsbanken påpeker i en kommentar at kjerne-KPI var klart lavere enn ventet, og at vendepunktet dermed har kommet tidligere enn man har regnet med, skriver E24.

– Det at det i utgangspunktet er et stort avvik på kort sikt, bør likevel ikke påvirke renteutsiktene nevneverdig, skriver meglerhuset.