Smitteutbrudd i Hadsel i Nordland: – Vi har ikke kontroll

Det siste døgnet er det registrert fem nye smittetilfeller i Hadsel i Vesterålen. Teorien til kommunen er at koronaviruset kom sørfra.

Siden onsdag har ti personer blitt bekreftet smittet med koronaviruset i Hadsel, som har litt over 8000 innbyggere.

– Alle er knyttet til det samme utbruddet som allerede er kjent, sier ordfører Lena Arntzen til TV 2.

Utbruddet startet i tettstedet Melbu.

Fredag bestemte kommunen å stenge Melbu skole som følge av utbruddet. Hele neste uke skal elevene ha hjemmeskole. Alle elever og lærere ved skolen er satt i karantene.

En av dem som er bekreftet smittet det siste døgnet, er elev ved skolen.

– Det er et smitteutbrudd som er veldig alvorlig på grunn av omfanget. Ti smittede er mye, også fordi vi ikke har oversikt, sier Arntzen.

Nærmere 400 i karantene

Lørdag kveld hadde kommunen møte i kriseledelsen. Der ble det blant annet bestemt at de fortsetter med testingen utover kvelden.

Totalt er nærmere 400 personer i karantene i kommunen. Det inkluderer ca. 300 elever ved Melbu skole, i tillegg til ansatte. Om lag 30 ansatte i en bedrift er også i karantene, samt 20 til 30 andre, opplyser smittevernlege Martin Larsen Drageset til TV 2.

– Vi har en teori om at det har kommet tilreisende fra sør i landet, men det er foreløpig høyst usikkert, sier Larsen Drageset.

Han sier at kommunen ikke har registrert smite på om lag to måneder.

– Har dere kontroll?

– På dette stadiet har vi ikke kontrol på alle som er syke, sier smittevernlegen.

Hurtigtester

Fredag kveld mottok kommunen hurtigtester, som gjør at de vil få en bedre bilde av situasjonen, sier smittevernoverlegen.

– Det er veldig viktig at innbyggerne som skal i karantene, går i karantene og at man ikke drar på besøk til hverandre, sier ordfører Arntzen.

I en pressemelding fredag oppfordret ordføreren folk holde seg hjemme.

– Vi har ikke oversikt eller kontroll over den ennå. Vi oppfordrer derfor alle til å holde seg mest mulig hjemme denne helga og avlyse alle samlinger. Dette er ikke helga for familiesamlinger og større juleaktiviteter, sa hun.

Alle arrangement og all organisert aktivitet i kommunen er avlyst fram til tirsdag. Bedrifter oppfordres til å ha hjemmekontor.

Relatert