Danmark stopper med oljeleting i Nordsjøen: – Historisk

Et flertall i Folketinget vedtok torsdag kveld at Danmark ikke skal starte nye letingeboringer i Nordsjøen, og oljeutvinningen skal avvikles helt innen 2050.

SKRAP: De danske olje- og gassplattformene Tyra øst og Tyra vest lå i høst klare til å bli skrapet i havnen i Frederikshavn. Foto: Henning Bagger / AFP / NTB
SKRAP: De danske olje- og gassplattformene Tyra øst og Tyra vest lå i høst klare til å bli skrapet i havnen i Frederikshavn. Foto: Henning Bagger / AFP / NTB

Partiene bak den såkalte Nordsjøavtalen er konkret blitt enige om å droppe den åttende konsesjonsrunden, som ville åpnet for fortsatt oljeutvinning fram til 2050.

Det opplyser klimaminister Dan Jørgensen (S), som mener avgjørelsen vil bli lagt merke til internasjonalt.

– Den står godt sammen med beslutningen om å bli fossilfrie i 2050, sier Jørgensen.

–Historisk

Han sier til dansk TV 2 at han tror beslutningen landet har kommet til vil gi gjenklang ute i verden.

– I dag må man helt objektivt si at vi har truffet noen beslutninger for Danmark som er ganske historiske, sier klimaministeren.

Bak avtalen står Dansk folkeparti, Venstre, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og SF.

– Danmark har påtatt seg rollen som et grønt foregangsland. Vi har en viktig oppgave at det lar seg gjøre å fase ut bruken av kull, olje og gass, sier leder for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding til Ekstra Bladet.

Den tidligere politikeren sier til avsien at hun ser på torsdagens vedtak som en seier.

– Avtalen er en seier for klimabevegelsen. Nå blir oppgaven å presse på for en tidligere sluttdato for oljen, sier Reumert Gjerding til Ekstra Bladet.

Har over 30 felter

Danmark har over 20 olje- og gassfelter i Nordsjøen i dag. Av dem så er Dan, Halfdan og Tyre de største.

Danmark er EUs største oljeprodusent, men på 40. plass internasjonalt.

Siden utvinningen begynte i 1972 har den danske statskassen tjent 541 milliarder danske kroner på oljevirksomheten, men inntektene har falt de siste årene. Delvis på grunn av lavere oljepriser, men også fordi det er mindre olje igjen på de danske oljefeltene.

I 2019 var inntektene fra oljevirksomheten 5,9 milliarder danske kroner, ifølge tall fra Energistyrelsen. Toppåret for det danske oljeeventyret nådde en topp i 2008, da landet tjente inn over 36 milliarder danske kroner i Nordsjøen.

På grunn av fall i oljeprisen har det de seneste årene gått sakte akterut for dansk olje- og gass. Dansk TV 2 skriver også at det i takt med årene kan hentes mindre opp av olje opp fra danske oljefelter.