Geir H. Ugland Jacobsen, Leder Oslo Frp
Geir H. Ugland Jacobsen, Leder Oslo Frp Foto: Frode Sunde / TV 2

Frp har åpnet eksklusjonssak mot fylkeslederen i Oslo etter uttalelser om Siv Jensen

TV 2 får bekreftet at organisasjonsutvalget i Frp har startet en prosess for å vurdere eksklusjon av fylkesleder i Oslo Frp Geir Ugland Jacobsen.

Det stormet rundt Geir Ugland Jacobsen i sommer da han uttalte seg på en måte som ble oppfattet som et åpent angrep på partileder Siv Jensen.

Jacobsen åpnet for at Jensens plass på toppen av stortingsvalgslisten til Oslo Frp ikke var gitt. Det førte til at fylkesstyret innkalte til et ekstraordinært møte, der det ble fastslått at det var lang tradisjon for at partilederen skulle være toppkandidat i sitt fylkeslag.

Møte i fylkesstyret

Nå har fylkesstyret i Oslo Frp innkalt til et møte torsdag om eksklusjon av Ugland Jacobsen. Fylkesstyret skal gi en uttalelse til organisasjonsutvalget i partiet.

Dagsavisen meldt først om det hemmelige møtet klokken 17.00

TV 2 får bekreftet opplysningene. Bakgrunnen er sterk misnøye i partiledelsen sentralt og i toppen av fylkespartiet etter flere medieoppslag.

Ifølge TV 2s kilder var Ugland Jacobsen i ett møte med organisasjonsutvalget tirsdag.

Flere TV 2-intervjuer

Frps organisasjonsutvalg sentralt opprettet ifølge kilder eksklusjonssak etter et intervju Ugland Jacobsen stilte opp på i TV 2 rett før budsjettforhandlingene startet.

Da uttalte han at en stortingsliste med han, Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen var en besnærende tanke.

– Vi går for flagg og fedreland, som vi har flagget så mange ganger at vi gjør. Det er mange i den gruppen som nå aspirer til de øverste plassene som har mye godt i seg. Jeg er ikke alene om å representere den linjen Oslo Frp nå representerer, selv om noen skal ha det til det, sa fylkeslederen.

Prosedyre i slike saker er at fylkespartiet behandler saken og kommer med en innstilling til organisasjonsutvalget. Ugland Jacobsen har samtidig rett til å bli hørt gjennom en skriftlig forklaring og intervju.

– Jeg kan kun bekrefte at organisasjonsutvalget har en sak på bordet som omhandler fylkesleder i Oslo Frp. Utover det kommenterer vi ikke innhold, arbeidsmetoder eller framdrift i saker som behandles i utvalget, sier lederen i organisasjonsutvalget, Alf Erik Andersen til TV 2.

Fylkestopper reagerte

Det er politisk nestleder i Oslo Frp, Andreas Meeg-Bentzen, som skal lede det hemmelige møtet torsdag.

TV 2 kjenner til at Meeg-Bentzen og organisatorisk nestleder i fylkeslaget, Karin S. Woldseth, reagerte sterkt på uttalelsene Ugland Jacobsen kom med i intervjuet med TV 2.

Dette ga de utrykk for på en intern Facebook-side for Frp-medlemmer.

Ugland-Jacobsens eget bydelslag, Nordre Aker Frp, vraket Siv Jensen på topp i sitt forslag til nominasjonskomiteen, og gikk inn for Tybring-Gjedde på topp med Carl I Hagen på andre plass og Ugland Jacobsen på tredje.

Ugland Jacobsen understreket at han ikke hadde vært involvert i utarbeidelsen av innspillet, og har etter det TV 2 erfarer forsvart seg internt med at uttalelsen om at tanken på å få den nasjonalkonservative trioen inn på Stortinget for Frp var «besnærende», kun var ment som en spøk, og ikke en utfordring av Jensen som toppkandidat.

Det har ikke vært mulig å få kommentar fra ledelse i Oslo Frp på eksklusjonssaken. Heller ikke fra Ugland Jacobsen.

Fyrtårn og flyktninger

Striden rundt Ugland Jacobsen startet allerede i februar i år, da han fikk flertallet i fylkeslaget med seg på den mye omtalte resolusjonen om at Norge skal bli «et patriotisk fyrtårn» i verden.

Siv Jensen stemte mot resolusjonen om å ta Frp i en mer nasjonalkonservativ retning, og sette Norge først i enhver sammenheng.

Resolusjonen ble stemt ned på det forberedende landsstyremøtet foran partiets landsmøte.

Det ble også en resolusjon om å låse Siv Jensen og stortingsgruppa til et ufravikelig krav i budsjettforhandlingene om null kvoteflyktninger til Norge neste år.

Relatert