Statsminister Boris Johnson utnevnte nylig en vaksineminister.
Statsminister Boris Johnson utnevnte nylig en vaksineminister. Foto: Henry Nicholls/Reuters/NTB

Godkjenner vaksine i Storbritannia

Vaksinen blir tilgjengelig i landet fra neste uke.

Statsminister Boris Johnson mener den britiske godkjenningen av Pfizers koronavaksine vil bidra til at livet kan vende tilbake til normalen.

Han sier onsdagens godkjenning er glimrende nyheter.

– Det er vaksinenes beskyttelse som til sjuende og sist vil gi oss livene våre tilbake og få økonomien i gang igjen, sier Johnson.

Statsministeren har imidlertid tidligere advart om at landet «må komme seg gjennom en hard vinter» med restriksjoner selv etter at vaksinen blir tatt i bruk.

Det vil bli utfordrende å beholde kontrollen fram til det er vaksinedoser nok til alle. I første omgang skal helsearbeidere og sykehjemsboere i Storbritannia få vaksinen.

Koronavaksinen til selskapene Pfizer og Biontech er godkjent i Storbritannia og kan tas i bruk neste uke, melder nyhetsbyrået Reuters.

Vaksinen er en av flere som er blitt utviklet for å bekjempe koronapandemien.

Pfizer kunngjorde i november at vaksinen er 95 prosent effektiv mot koronaviruset. To doser trengs for at vaksinen skal være effektiv. Storbritannia vil prioritere helsearbeidere og sykehjemsboere, deretter eldre.

Den første testpasienten fikk Pfizers koronavaksine 4. mai.
Den første testpasienten fikk Pfizers koronavaksine 4. mai. Foto: University of Maryland School of Medicine / AP / NTB

Ifølge nyhetsbyrået AP er koronavaksinen den første i verden som er godkjent og basert på solid og systematisk forskning.

Nyhetsbyrået beskriver den som et stort skritt i retning av en slutt på pandemien.

Tidligere har Det europeiske legemiddelverket (EMA) opplyst at de skal holde møte 29. desember og avgjøre om det foreligger nok data til å godkjenne koronavaksinen fra Pfizer og Biontech.

Pfizer opplyser at de vil begynne å sende vaksinedoser til Storbritannia umiddelbart og er klare for å gjøre det samme i USA dersom legemiddelverket FDA godkjenner vaksinen der. Det kan skje neste uke.

– Historisk øyeblikk

Det er imidlertid begrenset med vaksinedoser på lager, og de vil bli rasjonert fram til flere kan bli produsert.

– Det er et historisk øyeblikk. Vi fokuserer på å raskt kunne forsyne en vaksine som holder høy kvalitet verden over, sier Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla.

Storbritannia har bestilt doser til 20 millioner mennesker, men det er uklart hvor mange doser som ankommer i løpet av desember. I tillegg må Pfizer-vaksinen lagres i svært kalde temperaturer.

I slutten av november utnevnte den britiske regjeringen en vaksineminister som får ansvaret for å få millioner av mennesker vaksinert mot koronaviruset.

Det er det konservative parlamentsmedlemmet Nadhim Zahawi som skal ha ansvaret for det største vaksineprogrammet på flere tiår. (TV 2/NTB)

Dette skjer når koronavaksinene kommer til Norge

* Norge får vaksiner mot covid-19 gjennom EUs fellesordning og planlegger å kjøpe inn forskjellige typer, avhengig av hvilke som blir godkjent i EU og hvilken effekt de har på ulike befolkningsgrupper. Det er regjeringen som bestemmer hva som skal kjøpes, og Folkehelseinstituttet (FHI) som står for innkjøpet.

* De første ukene vil leveransene trolig være små, og det vil derfor være streng prioritering på hvem som blir vaksinert først. Et ekspertutvalg har foreslått at risikogrupper, helsepersonell og andre i kritiske samfunnsfunksjoner bør stå først i køen. Den endelige avgjørelsen tar regjeringen i desember.

* Vaksinering blir gratis og frivillig for nordmenn. I utgangspunktet skal ikke barn vaksineres. Etter hvert som en større andel av befolkningen får vaksine, vil pandemien gradvis avta.

* Det er kommunene og sykehusene som gjennomfører vaksineringen. De har allerede erfaring med massevaksinering fra de årlige influensavaksinene, og planleggingen er allerede i gang.

* I noen kommuner blir det fastlegene som gjennomfører vaksineringen, mens det i andre kan bli opprettet egne vaksinasjonslokaler.

* De første vaksinedosene kan komme så tidlig som i januar. Først vil de trolig ankomme FHIs sentrallager, og så blir de sendt ut til kommunene. Det kan også bli aktuelt at vaksinene sendes direkte fra leverandørene til kommunene.

* Vaksinene som godkjennes i Europa, er allerede testet på mellom 20.000 og 50.000 personer. Foreløpig er det ikke oppdaget alvorlige bivirkninger, men enkelte sjeldne bivirkninger vil først kunne oppdages etter tid og når vaksinen gitt til enda flere. Derfor vil Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet overvåke nøye om det oppstår mulige bivirkninger.

* Regjeringen har foreslått å sette av 3,77 milliarder kroner til innkjøp av vaksiner mot covid-19 og vaksinasjon i statsbudsjettet for neste år.

(Kilder: FHI, NTB)

Relatert