Historisk måling: Nå leder Vedum Norges største parti - marerittet fortsetter for Siv Jensen

Trygve Slagsvold (42) er historisk på sin egen bursdag: Nå er Senterpartiet større enn Arbeiderpartiet og Høyre. Siv Jensen og Frp er den store taperen.

For første gang i historien er Senterpartiet landets største parti på en måling fra Kantar for TV 2. Kantar har laget politiske meningsmålinger i Norge siden 1964.

– Det er en utrolig god måling! sier Sp-lederen.

Vedum og Senterpartiet får 22,1 prosent, opp 2,3 prosentpoeng fra november. Partiet jafser i seg velgere fra Frp, Høyre og Ap.

– Dette er en tydelig arbeidsordre fra folk om å fortsette å stå på. Det er klart det også følger et stort ansvar også med å få så høye tall, sier Vedum til TV 2.

Krise for Frp

58.000 velgere har Siv Jensen mistet til Trygve Slagsvold Vedum.

Frp får 8,8 prosent, ned fra 11,5 prosent i november. Etter nesten en måned i budsjettforhandlinger får ikke Siv Jensen effekt og partiet har falt som en stein siden februar.

I februar var Fremskrittspartiet oppe på 15,7 prosent og Vedum på 15 prosent. Nå er avstanden mellom de to gigantisk i Vedums favør.

Budsjettdrama

Siv Jensen (Frp) har kalt inn landsstyret til møte klokken 16 tirsdag ettermiddag for å diskutere en mulig budsjettenighet med regjeringen.

Siv Jensen har fått klare krav fra grasrota om kutt i grensehandelsutsatte varer, kutt i bistand og kutte i kvoteflyktninger.

Frps kommunikasjonsavdeling har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Fakta om partibarometeret

Målingen er tatt opp av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 984 personer 24.11. - 30.11. 81,13 prosent oppga preferanse.

Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Kantars partibarometer for TV2 gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017 og endringer i styrkeforholdet mellom partiene.

Mandatberegningen er laget av TV 2. Modellen er justert for det antall mandater som skal velges fra hvert fylke når fordelingen skal justeres ut fra folketall foran neste valg. Det betyr at Oslo får 1 mandat ekstra, Akershus får 2 mandater ekstra, mens Møre og Romsdal, Oppland og Buskerud mister et mandat hver.

PS! MDG får 3,96 på målingen og Venstre 3,98, men rundes opp til 4 prosent. Dermed får partiet ikke utjevningsmandater på målingen.

Relatert