BENÅDET: Avtroppende president Donald Trump har valgt å benåde hans tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.
BENÅDET: Avtroppende president Donald Trump har valgt å benåde hans tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Foto: Jim Watson / AFP / NTB

Trump benåder Michael Flynn

USAs president Donald Trump benåder sin tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, skriver presidenten selv på Twitter.

Flynn erkjente seg i 2017 skyldig i ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i ukene før Trumps innsettelse. Flynn samarbeidet med spesialetterforsker Robert Mueller og ble avhørt 19 ganger.

– Det er en store ære for meg å kunngjøre at general Michael T. Flynn har fått en fullstendig benådning. Gratulerer til ham og hans fantastiske familie, jeg vet dere nå kommer til å ha en virkelig flott thanksgiving, skriver presidenten på Twitter.

I januar varslet han imidlertid at han ville trekke tilståelsen. Flynns forsvarere har hevdet at FBI forsøkte å få ham i en felle ved lokke ham til å lyve, en såkalt «perjury trap» – eller menedsfelle på norsk. Tanken er at FBI skal ha stilt spørsmål som de visste ville føre til at Flynn løy.

En benådning fra Trump vil ta saken ut av rettssystemet.

– Kjeltring

Det tok ikke mange minuttene etter at nyheten ble kjent før reaksjonene kom.

Tidligere hovedaktor i riksrettsaken mot Trump i Representantenes hus Adam Schiff sier det er maktmisbruk av presidenten.

– Donald Trump har gjentatte ganger misbrukt makten til å benåde for å belønne venner og beskytte dem som har dekket for ham, skriver han på Twitter.

– Det er ingen overraskelse at han går ut som han kom inn. Kjeltring hele veien, skriver Schiff videre.

Ny vurdering

Justisdepartementet under ledelse av William Barr henla saken i mai. En av konklusjonene som ble trukket, var at FBIs samtale med Flynn ikke hadde noe legitimt grunnlag knyttet til etterforskningen av ham. Flynns usannheter ble derfor ansett som ubetydelige.

Det ventes på at en ankedomstol i USA skal gjøre en ny vurdering av beslutningen om å henlegge saken mot Flynn.

USAs justisdepartement anbefalte tidligere i år at saken mot Flynn skulle henlegges. Dommeren Emmet Sullivan, som hadde ansvaret for saken, nektet å rette seg etter dette – men denne vurderingen ble satt til side av et panel bestående av tre dommere ved U.S. Circuit Court of Appeals for the District of Columbia.

To av de tre dommerne mente Sullivan ikke hadde rett til å nekte justisdepartementet å droppe saken.

Omgjorde straff

Det er ikke første gang Trump går inn i rettsvesenet.

Tidligere i år omgjorde Trump fengselsstraffen til sin mangeårige venn Roger Stone. Stone ble i februar dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha løyet til Kongressen, påvirket vitner og hindret Kongressens gransking av om Trumps kampanje samarbeidet med russerne før valget i 2016.

Relatert