KRAV: Flere demokrater krever at Joe Biden etterforsker Donald Trump så snart demokraten er på plass i Det hvite hus.
KRAV: Flere demokrater krever at Joe Biden etterforsker Donald Trump så snart demokraten er på plass i Det hvite hus. Foto: Joshua Roberts/REUTERS

Dette sier Biden om Trump-etterforskning

Flere demokrater krever at påtroppende president Joe Biden iverksetter en omfattende etterforskning av Donald Trump. Biden har et klart svart til partifellene.

Siden presidentvalget har en rekke medlemmer av det demokratiske partiet tatt til orde for at Joe Biden bør etterforske Donald Trump så snart demokraten trer inn i Det hvite hus.

Trump har tidligere truet med å bruke Justisdepartementet til å etterforske sine politiske motstandere på føderalt nivå, og enkelte stemmer i det demokratiske partiet mener Biden bør svare med samme mynt.

«Utallige forbrytelser»

Et av de mest høylytte kravene kommer kongressrepresentant Bill Pascrell fra New Jersey, som forrige uke hamret løs mot president Trump og hans støttespillere.

– I 2021 må hele Trump-regimet etterforskes nøye av Justisdepartementet og andre relevante instanser. Trump og hans verste medhjelpere må stilles til retten for sine lovbrudd, innledet Pascrell i et lengre Twitter-innlegg.

Kongressmannen anklaget presidenten for å ha begått «utallige forbrytelser», så vel som å ha satt USAs nasjonale sikkerhet i fare. Pascrell advarte mot at en manglende vilje til å etterforske Trump vil gjøre USA mer «lovløst og autoritært».

– Han må holdes til ansvar, konkluderte demokraten.

Biden med tydelig svar

I et intervju med NBC Nightly News sendt på amerikansk fjernsyn natt til onsdag, blir Biden konfrontert med partifellenes krav. Bidens svar tyder på at han vil holde seg til valgkampløftet om å samle et splittet USA:

– Jeg vil ikke gjøre som den sittende presidenten og bruke Justisdepartementet som et personlig verktøy for å få viljen min, sier Biden.

Demokraten henviser videre til at det allerede pågår flere etterforskninger av Donald Trump på delstatsnivå:

– Jeg har lest om flere etterforskninger på statlig nivå. De er det ingenting jeg kan gjøre noe med, legger Biden til.

Mener Trump bør benådes

Mens enkelte demokrater lar seg frustrere over den manglende viljen til å etterforske Trump, mener andre at Biden ikke går langt nok. Advokat og tidligere medlem av Kongressens justiskomite Michael Conway, oppfordrer Biden til å gå enda lengre om han virkelig ønsker å samle USA:

– Biden bør gjøre det utenkelige og benåde Donald Trump, skriver Conway i et kronikk publisert av NBC.

Conway synes overhodet ikke Trump fortjener å bli benådet, men mener fremdeles det er flere gode grunner til at Biden bør gjøre nettopp dette.

– Ved å godta benådningen vil Trump tilstå at han var skyldig i forbrytelsene han har blitt benådet for, påpeker Conway. Han mener dette er den eneste måten Trump noensinne vil innrømme noen form for skyld.

I 1974 ble Richard Nixon tvunget til å forlate Det hvite hus i skam, men ble likevel benådet av etterfølgeren Gerald Ford.
I 1974 ble Richard Nixon tvunget til å forlate Det hvite hus i skam, men ble likevel benådet av etterfølgeren Gerald Ford. Foto: Chick Harrity/AP Photo

Advokaten mener videre at en eventuell benådning vil være samlende for USA som demokrati og nasjon. Conway trekker paralleller til da tidligere president Gerald Ford benådet forgjengeren Richard Nixon i 1974.

– Formålet vil være å helbrede nasjonen og sette en stopper for en kontinuerlig hevnaksjon hver gang et nytt parti kommer til makten, skriver Conway.

Etterforskes i New York

Donald Trump og hans familiebedrift har over lengre tid vært under etterforskning av myndighetene i New York, mistenkt for økonomisk kriminalitet.

Statsadvokat i New York Cyrus Vance har lenge etterforsket Donald Trump og hans familiebedrift.
Statsadvokat i New York Cyrus Vance har lenge etterforsket Donald Trump og hans familiebedrift. Foto: Craig Ruttle/AP Photo

Delstatsadvokaten i New York kan ikke straffeforfølge Trump så lenge han er president. Trump vil derimot være strafferettslig fritt vilt når han flytter ut av Det hvite hus 20. januar 2021.

I løpet av sine fire år i Det hvite hus har Trump anklaget blant annet Barack Obama, Hillary Clinton og Joe Biden for en rekke lovbrudd. Samtidig har han selv blitt etterforsket av spesialetterforsker Robert Mueller og stilt for riksrett. I begge tilfellene ble presidenten frikjent.

Relatert