ØKNING: Antallet smittede asylsøkere på Vinstra steg tirsdag til 47. Foto: Privat
ØKNING: Antallet smittede asylsøkere på Vinstra steg tirsdag til 47. Foto: Privat

Umiddelbar stans i flyttingen av asylsøkere etter koronautbrudd

Utlendingsdirektoratet (UDI) har stoppet alle planlagte overføringer av asylsøkere etter intens møtevirksomhet med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI).

Samtidig som antallet smittede på Vinstra asylmottak økte til 47 i løpet av tirsdagen, var UDI i dialog med helsemyndighetene for å hindre at nye asylmottak blir episenter for korona.

UDI har planlagt å legge ned de fem mottakene på Toten, Hobøl, Tverlandet, Leira og Arna, og flytte til sammen 379 asylsøkere.

Men nå har UDI satt på bremsene for fullt.

– Det vi har gjort er å stanse flytting mellom mottak etter en ganske intensiv dialog med Folkehelseinstituttet om flytteprosessene, sier seksjonssjef Knut Henrik Berntsen i region- og mottaksavdelingen i direktoratet.

Asylsøkere på Arna mottak skulle ha flyttet tirsdag og onsdag, men fikk i går denne tekstmelding:

«UDI og Helsedirektoratet har avlyst turen til Solbakken mottak. informasjon om ny avreise dato kommer senere. »

Garantert trygge flyttinger

UDI skal nå gjennomgå hver eneste flytteprosess med FHI på bakgrunn av smittesituasjonen i Norge generelt, og det kraftige utbruddet på Vinstra mottak.

– Det vi jobber med er å få til garantert trygge flyttinger, og det andre er i enkelte tilfeller å forlenge kontrakten til de som driver mottak fram til vi har fått gode ordninger på plass for flyttinger.

UDI har bestemt at alle beboere skal flytte samlet til ett og samme mottak, og ikke fordeles på flere mottak, slik planen var. Dette gjelder alle flyttinger.

TV 2 besøkte tirsdag Hobøl asylmottak i tidligere Østfold fylke, der det bor rundt 70 asylsøkere i det ordinære mottaket.

Planen var å flytte alle til tre andre mottak før nyttår. Åtte beboere er allerede overført til Vinstra, og er blant de som har testet negativt på covid-19 og er i karantene på hotell.

– Det synes vi er leit. Ingen av våre beboere hadde smitte med seg, og de har kommet i en veldig uheldig situasjon, sier daglig leder Olav Strand i driftsselskapet Ostra consult.

Julaften på forskudd

Han inngår gjerne en avtale med UDI om å drive Hobøl asylmottak videre inntil det er funnet trygge løsninger for flytting.

– Vi beholder gjerne beboerne her så lenge som mulig. Det sikrer også arbeidsplasser for 25 personer, med egne familier og huslån, så det vil være som julaften på forskudd, sier Strand.

Daglig leder Olav Strand håper på fortsatt drift ved Hobøl statlige asylmottak
Daglig leder Olav Strand håper på fortsatt drift ved Hobøl statlige asylmottak Foto: Torstein Wold / TV 2

Beboerne TV 2 møter er redde for å bli smittet, og vil ikke spres rundt på andre mottak nå.

– Jeg synes vi skal være her til koronasmitten har roet seg ned, og vaksinen har kommet til Norge, så det blir sikkerhet for alle folk, sier asylsøkeren Alei Mohammed til TV 2.

Ønsker hurtigtesting på mottak

TV 2 har tidligere fortalt at UDI allerede i mars ba Helsedirektoratet om hjelp for å få til mer testing for å minimere risikoen for at asylmottakene skulle bli episenter for smittespredning.

TV 2 får nå bekreftet at utprøving av tre millioner hurtigtester i Oslo snart er ferdig, og resultatene er ifølge Helsedirektoratet lovende.

Et hurtig prøvesvar kan ha svært stor betydning i arbeidet med å begrense smitten i samfunnet, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

– Dette gjør at vi får muligheten til å ta en beslutning om smitteverntiltak og isolering i løpet av et kvarter til tjue minutter. Det må kontrolleres med en annen test, men er likevel et godt mål på hva vi skal gjøre, sier han.

UDI håper at hurtigtestene kan brukes på asylmottak. Dette var tema i samtalene tirsdag.

UDI ser for seg at alle beboere skal hurtigtestes før de overføres til et annet mottak.

– Vi ønsker at beboere og ansatte på asylmottak blir prioritert når myndighetene bestemmer hvordan disse testene skal brukes, sier seksjonssjef Berntsen.

– Testing kan hjelpe oss mye med å gjennomføre trygge flyttinger og til å gjennomføre en bedre oppdeling av beboerne i soner, slik at his det kommer inn smitte ett sted, så påvirker ikke det hele mottaket, sier han.

Lager ny veileder

UDI har ifølge seksjonssjef Berntsen tidligere bedt Helsedirektoratet om bistand til å få laget en veileder, og nå blir det fart også på dette.

Fagdirektør Lie i Helsedirektoratet sier UDI allerede har veiledningsmateriell for å unngå smittespredning, men sier FHI vil få i oppdrag å komme med faglige råd om forbedringer.

– Er det riktig at dere har en veileder?

– Vi har ikke en smitteveileder som dekker mottakssystemet og de utfordringene vi opplever der i sin fulle bredde. Vi ønsker en veileder som omfatter flytting, men også sosial distansering, testing og bruk av karantenehoteller, sier Berntsen.

Relatert