FEILTAKELSE: Vaksinen fra AstraZeneca og Oxford kan også ha en effektivitet på opp mot 90 prosent.
FEILTAKELSE: Vaksinen fra AstraZeneca og Oxford kan også ha en effektivitet på opp mot 90 prosent. Foto: Poppe, Cornelius

Tabbe førte til høy vaksine-effektivitet

Mandag kom det frem at koronavaksinen fra AstraZeneca kan ha en effektivitet på opp mot 90 prosent, dersom pasienten gis en halv dose etterfulgt av en full dose. Denne oppdagelsen ble gjort ved en feiltakelse.

Mandag skrev TV 2 om at koronavaksinen som er produsert av AstraZeneca og Oxford-universitetet i snitt hadde en effektivitet på om lag 70 prosent.

Under storskalatestingen fikk én gruppe to hele doser av vaksinen, som resulterte i en effektivitet på 62 prosent.

Den andre gruppen fikk en halv dose vaksine, og deretter en hel dose. Resultatene fra denne gruppen viste at vaksinen har en effektivitet på om lag 90 prosent.

– Oppdagelsen var et hell i uhell, sier Mene Pangalos, som arbeider med å utvikle vaksinen i AstraZeneca, ifølge CNBC.

Tabbe

I april, kort tid etter at AstraZeneca og Oxford-universitetet hadde begynt samarbeidet om vaksinen, var vaksines testfase allerede i gang.

I løpet av testingen ble det ved et tilfelle oppdaget at de forventede bieffektene av vaksinen, som utmattelse, hodepine og armsmerter, var mildere enn forventet.

– Derfor sjekket vi en ekstra gang, og oppdaget at vaksinemengden ved en feiltakelse var blitt halvert, sier Pangalos.

– Vi bestemte oss for å fortsette med å bruke en testgruppe med halv dose. Ja, det var på grunn av en tabbe, sier han videre ifølge Reuters.

Positive nyheter

Både Pfizer/BioNTech-vaksinen og Moderna-vaksinen har begge vist opp mot 95 prosents effektivitet mot viruset.

Men AstraZeneca-vaksinen har ett særpreg som kan gjøre at den blir spesielt viktig i kampen mot pandemien.

Den trenger nemlig ikke å oppbevares i ekstrem kulde. Den kan oppbevares i kjøleskap, noe som gjør den langt lettere å distribuere over hele verden.

Pfizer/BioNTech-vaksinen må derimot oppbevares i minus 70 grader celsius, i en ultrafryseboks, mens Moderna-vaksinen må oppbevares i en fryser.

– Astra-Zeneca-vaksinen er sånn sett bedre egnet for distribusjon, og det er oppløftende for alle, sa vaksineforsker Gunnveig Grødeland til TV 2, mandag.

Relatert