TETT: Fox News-stjerne Laura Ingraham er en av presidentens fremste støttespillere. Nå mener selv Ingraham at Joe Biden blir USAs neste president.
TETT: Fox News-stjerne Laura Ingraham er en av presidentens fremste støttespillere. Nå mener selv Ingraham at Joe Biden blir USAs neste president. Foto: Luis M. Alvarez/AP Photo

Vendepunkt tre uker etter valget:
– Jeg lever i den virkelige verden

I tre uker har Donald Trump klamret seg til makten ved hjelp av anklager om valgfusk og søksmål . Flere republikanske senatorer og TV-profiler mener det nå er uunngåelig at Joe Biden blir USAs neste president.

Like etter midnatt natt til tirsdag ble det klart: den føderale etaten GSA gir overgangen fra Donald Trump til Joe Biden grønt lys. Det betyr at Biden-kampanjen offisielt kan starte forberedelsene på en tilværelse i Det hvite hus.

Kampanjen vil blant annet motta føderale midler og etterretningsrapporter, samtidig som de offisielt kan innlede diskusjoner med den sittende administrasjonen for å forberede maktskiftet.

Donald Trump gir sin støtte til overgangen, uten at han vil erkjenne det stadig mer uunngåelige valgnederlaget riktig enda:

– Vi vil fortsette å forfølge våre ulike søksmål mot det som vil stå igjen som det mest korrupte valget i amerikansk historie, skriver presidenten på Twitter rundt midnatt amerikansk tid. Meldingen ble minutter senere merket av Twitter som misvisende.

Vendepunkt

Til tross for gjentatte anklager om valgfusk og flere titalls søksmål i ulike delstater, kan det virke som om GSAs kunngjøring markerer et vendepunkt på republikansk side. Både politikere og TV-profiler støtter avgjørelsen om å la Biden starte arbeidet.

Blant disse er Fox News-anker Laura Ingraham. Fox-stjerna er blant presidentens fremste støttespillere på skjermen, og har i stor grad støttet hans mange, hittil mislykkede, forsøk på å endre valgresultatet i retten.

Mandag kveld har Ingraham derimot endret tone.

– Med mindre den juridiske situasjonen endrer seg på dramatisk, og for å være ærlig, urealistisk vis, vil Joe Biden sverges inn som president den 20. januar, slår Ingraham fast.

Laura Ingraham sier hun lever i den virkelige verden, hvor Joe Biden blir president 20. januar.
Laura Ingraham sier hun lever i den virkelige verden, hvor Joe Biden blir president 20. januar. Foto: J. Scott Applewhite/AP Photo

Ankeret understreker at hun fremdeles støtter Trumps påstander om valgfusk, og at hun støtter presidentens rett til å ta disse til retten.

– Men jeg lever i den virkelige verden. Om jeg skulle sagt at det er en god sjanse for at Høyesterett vil gi Trump seieren, ville jeg løyet til dere, konkluderer Ingraham.

Støtte i Senatet

Også flere av presidentens partifeller puster lettet ut over at overføringen omsider kan begynne.

– På et tidspunkt må presidentvalget 2020 være over, sier senator fra West Virginia, Shelley Moore Capito.

Sammen med partifelle og senator-kollega Rob Portman fra Ohio understreker Capito at overføringen haster. Særlig peker de på at Biden nå får mulighet til å planlegge hvordan han vil bekjempe koronapandemien, som i skrivende stund har tatt livet av over 258 000 amerikanere.

– Joe Biden vant

De slutter seg dermed til den stadig økende listen over republikanere som nå erkjenner at Joe Biden vant presidentvalget. Blant disse er Louisiana-senator Bill Cassidy.

– Jeg stemte på president Trump, men Joe Biden vant. Overgangen bør begynne for landets skyld, skriver senatoren på Twitter.

Lamar Alexander, senator i Tennessee, oppfordrer presidenten til å «sette landet først»:

– Presidentvalget vil veldig snart være formelt avgjort. Jeg håper at presidenten vil sette landet først og sørge for en rask og skikkelig overgang. Når man arbeider i det offentlige, husker folk dine siste handlinger, sier republikaneren ifølge Associated Press.

På demokratisk side er man forståelig nok også fornøyd med utviklingen.

– Dette er et nødvendig steg for at vi kan begynne å håndtere utfordringene landet står overfor, som å få pandemien under kontroll og økonomien tilbake på rett kjøl, sier en talsperson for Biden-kampanjen til CNN.

Relatert