UPOPULÆR: New Yorks guvernør Andrew Cuomo har lagt upopulære Thanksgiving-planer.
UPOPULÆR: New Yorks guvernør Andrew Cuomo har lagt upopulære Thanksgiving-planer. Foto: Andrew Kelly/REUTERS

Hudflettes for «hyklersk» familiemiddag

New Yorks guvernør Andrew Cuomo ville feire Thanksgiving med sin 89 år gamle mor og to døtre. Det er lite populært.

Denne uken feirer amerikanerne Thanksgiving, en tradisjon som vanligvis er synonymt med store mengder mat og familie. På grunn av den alvorlige smittesituasjonen har flere delstater bedt amerikanerne om å droppe familiebesøket og heller feire på mer smittevennlig vis.

New Yorks Andrew Cuomo er blant guvernørene som oppfordrer til å sette fellesskapet først denne helgen. Han har gjentatte ganger advart mot at familiebesøk kan føre ytterligere spredning av et virus som allerede er ute av kontroll.

Cuomo fikk en sentral rolle da New York ble episenter for pandemien i vår. Guvernøren har både blitt hyllet og kritisert for sine strenge koronatiltak, inkludert gjentatte oppfordringer om å droppe Thanksgiving-besøk.

– Arroganse og hykleri

Cuomo overrasket derfor mange da han avslørte sine Thanksgiving-planer under et radiointervju mandag:

Guvernøren har invitert sin 89 år gamle mor, i tillegg til to av sine døtre, til å feire helgen sammen i byen Albany.

– Moren min kommer opp sammen med to av jentene mine. Planene kan forandre seg. Men det er planen, sa Cuomo i intervjuet, gjengitt av New York Times.

Andrew Cuomo feiret valgseieren i 2014 sammen med moren Matilda og den nå avdøde faren Mario.
Andrew Cuomo feiret valgseieren i 2014 sammen med moren Matilda og den nå avdøde faren Mario. Foto: Kathy Willens/AP Photo

Planene måtte definitivt forandres, men ikke før guvernørens uttalelser hadde rukket å sette sinner i kok.

– Hans arroganse og hykleri kjenner ingen grenser. Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør. Regler for deg, men ikke for meg, freser den republikanske kongresskvinnen Elise Stefanik på Twitter.

Stefanik er en hyppig kritiker av den demokratiske guvernøren, og i innlegget stempler hun Cuomo som den «verste guvernøren» i USA.

Hånes for Emmy-tildeling

Stefaniks karakterdrap føyer seg inn i rekken av kritikk mot guvernøren, som tidlig i pandemien fikk heltestatus for sin innsats mot viruset. Mandag ble Cuomo også tildelt en Emmy for sine TV-sendte pressekonferanser om koronahåndteringen, noe som fikk kritikerne til å himle med øynene.

– Andrew Cuomo trenger ikke en Emmy. Han trenger å våkne, sier det republikanske partiet i New York etter utdelingen.

New Yorks republikanske leder, Nick Langworthy, går enda lengre:

– Guvernør Cuomo fortjener definitivt prisen for beste skuespiller i de fiktive historiene han har skapt, hvor han erklærer at han er en stor leder, lyder det fra Langworthy.

Guvernøren ble tidligere denne måneden kritisert for å skrive memoarer om koronautbruddet, samtidig som New York har flere dødsfall enn noen annen delstat og er på vei inn i en ny smittebølge.

Avlyser besøket

Kun timer før det skjebnesvangre radiointervjuet holdt guvernøren en pressekonferanse, hvor han understreket at dette ikke ville bli «en vanlig Thanksgiving». Cuomo oppfordret samtidig innbyggerne til å minnes de som har blitt rammet av pandemien, inkludert helsearbeidere.

– Hvorfor hedrer vi ikke dem denne høytiden? Ved å si at ja, vi vil være alene fysisk, men i sammen i sjelen. Slik feirer vi noe som er dypere enn bare det å sitte i nærheten av noen, oppfordret Cuomo.

Mandag kveld bekrefter en talsperson for guvernøren at planene har forandret seg, og at Cuomo ikke vil tilbringe helgen med sin 89 år gamle mor eller sine døtre.

– Gitt den nåværende situasjonen med Covid, vil han måtte jobbe under Thanksgiving og vil ikke treffe dem. Ikke si noe til moren, hun vet det ikke enda, sier talspersonen.

Relatert