KREVER FLYTTESTOPP: Ordfører Rune Støstad i Nord-Fron kommune ber alle om å ta vare på hverandre.
Foto: Terje Pedersen / NTB
KREVER FLYTTESTOPP: Ordfører Rune Støstad i Nord-Fron kommune ber alle om å ta vare på hverandre. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen

Vinstra-ordføreren: – Stopp flyttingen av asylsøkere!

– Det er uhørt at myndighetene flytter asylsøkere rundt i landet mitt i korona-pandemien, sier Nord Fron-ordfører Rune Støstad (Ap).

Ordføreren og kommunen jobber nå intenst med å håndtere det store smitteutbruddet ved asylmottaket på Vinstra. Ordfører Rune Støstad krever nå at myndighetene umiddelbart stopper flyttingen av asylsøkere.

43 av asylsøkerne på mottaket i bygda er smittet av korona. 16 beboere, som til nå har testet negativt, er flyttet videre til et hotell. Nye tester skal gjennomføres onsdag.

– Må stanses

Flere av de smittede ble nylig overført fra andre mottak, som er under avvikling.

– Jeg synes det er helt utrolig at de sender folk mellom kommuner nå. Det strider jo mot myndighetenes egne råd i forhold til smittevern og hvordan vi skal håndtere situasjonen. Det er bare en løsning på dette. Og det er å midlertidig stanse nedleggelser og flytting fra mottak, sier ordføreren til TV 2.

Kommuneoverlegen og kommunen har fått kritikk fordi de tilltot at fire asylsøkere ble boende på rom sammen med smittede en natt, før det ble grepet inn med tiltak.

Søndag skrev VG at Helsedirektoratet mener dette er i strid med smittevernreglene. Mens Folkehelseinstituttet avviste dette. Ordføreren forstår ikke hva som foregår.

– Vi fikk innspill og råd av fem eksperter fra Folkehelseinstituttet på et teamsmøte, lørdag formiddag. Og vi har fulgt de rådene de gav. Så får vi plutselig bekjed fra Helsedirektoratet, gjennom media, at det vi gjorde var lovstridig. Sånn kan vi ikke ha det, sier Rune Støstad.

Skrev brev

I et brev til Helsedirektoratet fra ordføreren, datert mandag, ber ordføreren Helsedirektoratet presisere hva de har gjort feil.

Han trekker også fram at det tar for lang tid å få svar på korona-tester, da flere av asylsøkerne tok tester torsdag, men ikke fikk svar før søndag.

I brevet gjentar han også at overføringen av asylsøkere mellom kommuner må stanse.

Relatert