G20: Etter helgens toppmøte lovet verdenslederne tilgang til vaksine for hele verdens befolkning
G20: Etter helgens toppmøte lovet verdenslederne tilgang til vaksine for hele verdens befolkning Foto: Sputnik

G20 lover rettferdig fordeling av vaksinen

Det to dager lange møtet med G20 ble søndag avsluttet med lovnad om rettferdig fordeling av koronavaksiner. Trump forlot møtet tidlig for å spille golf.

Søndag avsluttet lederne for verdens 20 største økonomier (G20) årets toppmøte med lovnad om rettferdig fordeling av koronavaksinen, dette melder Associated Press.

– Viruset blottla sårbarheter i vår forberedelse og respons, og understreket våre felles utfordringer, ble det nevnt i den avsluttende uttalelsen fra verdenslederne.

Korona, klima og økonomi

Representantene i G20 ga et løfte om å «ikke spare på noen innsats for å beskytte liv», men det ble likevel ikke nevnt hvordan de ville samle sammen billionene av dollar som er nødvendig for masseprodusering, anskaffelse og levering av vaksiner rundt omkring i verden.

FNs generalsekretær Antonio Guterres på det digitale G20-møtet.
FNs generalsekretær Antonio Guterres på det digitale G20-møtet. Foto: The Saudi G20 Presidency Media

FNs generalsekretær Antonio Guterres uttalte at det trengs 28 billioner dollar, som tilsvarer rundt 251 billioner norske kroner, for å få vaksinert verdens befolkning.

Møtet ble holdt digitalt grunnet koronapandemien, som til nå har tatt livet av minst 1.38 millioner mennesker globalt og ført flere millioner inn i fattigdom. Det største fokuset var naturligvis også håndteringen av pandemien, samt klimarelaterte spørsmål og den globale økonomien.

Det ble arrangert av Saudi-Arabia, for første gang i historien.

En bred kløft

G20 uttrykte sin støtte til innsatser som COVAX, er internasjonalt initiativ for å distribuere koronavaksiner til land over hele verden. USA nektet imidlertid å bli med, under president Trumps lederskap.

Verdenslederne forpliktet seg til noen tiltak for å bekjempe koronaviruspandemien, men møtet illustrerte vanskeligheten med å gjennomføre en agenda når USA er likegyldig eller fiendtlig innstilt til mange mål, skriver The New York Times.

Den avsluttende uttalelsen var som en siste påminnelse om den brede kløften og dets alliertes håndtering av globale trusler som koronapandemien og klimaendringene, skriver avisen.

Spilte golf

Flere amerikanske medier informerte om at Trump forlot G20-møtet etter to timer på lørdag, for så å dra og spille golf.

President Donald Trump spiller golf på Trump National Golf Club i Sterling, lørdag 21. november.
President Donald Trump spiller golf på Trump National Golf Club i Sterling, lørdag 21. november. Foto: Manuel Balce Ceneta

Trump tvitret søndag formiddag (amerikansk tid) om sin tilstedeværelse på møtet:

– Ankom akkurat G20-møtet. Var her i går også (tidlig), men noen av de falske nyhetsmediene feilet i å rapportere det korrekt, som vanlig.

Ifølge CNN kjempet Trump mot Parisavtalen og løftet frem amerikansk olje- og naturgassproduksjon i en økt som omhandlet klima under møtet på søndag.

Relatert