Norwegian-sjefen med gladmelding til kundene

Konsernsjef Jacob Schram lover at de vil fortsette å fly sine oppsatte ruter som planlagt.

Norwegian varslet onsdag ettermiddag at de søker konkursbeskyttelse for sine datterselskap Norwegian Air International og Arctic Aviation Assets i Irland.

– Som følge av den norske regjeringens nei til å støtte flyselskapet i den pågående pandemien, har Norwegian besluttet å iverksette en reorganiseringsprosess i Irland, skriver selskapet i en pressemelding.

Norwegian skal fortsette å fly sine faste ruter og aksjen vil handles som normalt på Oslo Børs.

Se intervju med konsernsjef Jacob Schram øverst i saken!

– Sterkere selskap

Onsdag ettermiddag holdt konsernsjef Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen pressekonferanse for å orientere om situasjonen i selskapet.

– Vi har tatt avgjørelsen om å gjøre dette for å sikre Norwegians fremtid. Vi vil tilpasse flåtestørrelsen til fremtidig drift, og sikre ny kapital inn i selskapet slik at vi kommer gjennom dette som et sterkere og mer robust selskap. Prosessen er ventet å ta fem måneder, sier Schram.

Gladmelding til kundene

Konsernsjefen understreker at selskapet vil fortsette å fly sine oppsatte ruter.

– Medlemmene kan fortsette å opptjene og bruke cashpoints, aksjen vil handles som normalt på Oslo Børs, og selskapets medarebidere og ledelse vil fortsette å gjøre sin jobb som normalt, sier han.

Norwegian-sjefen er imidlertid klar på at det er vanskelig å gi noen garantier.

– I den ekstreme situasjonen luftfartsbransjen står i, kan vi ikke gi garantier til noen. Men vi jobber beinhardt med å ta vare på alle ansatte og kommer til å fortsette med å beskytte arbeidsplasser gjennom hele prosessen, sier han.

Frir til Erna Solberg

Schram sier at det har sett mørkt ut for flybransjen lenge, men at det ser lysere ut med positive vaksinenyheter.

– Vi er sikker på at folk vil reise når det er mulig. Da vil det også være investorer til stede, og det er her vi vil komme ut som et sterkere selskap. Men for å klare det, trenger vi denne beskyttelsen nå, sier han.

– Er det noe som står i veien for at dere skal lykkes?

– Dette er en komplekst prosess og vi vet ikke om vi kommer ut med et positivt utfall på den andre siden. Men andre flyselskap har lykkes med dette. Vi har forberedt oss utrolig godt, og mener vi har gode forutsetninger for å komme ut av dette som et enda bedre selskap, sier Schram.

LANG VEI: Konsernsjef Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen understreker at prosessen vil ta tid, men at de er optimistiske på at de kommer styrket ut av det.
LANG VEI: Konsernsjef Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen understreker at prosessen vil ta tid, men at de er optimistiske på at de kommer styrket ut av det. Foto: Fredrik Hagen

Konsernsjefen håper nå på økonomisk bistand fra regjeringen.

– Jeg har tro på at man vil finne spesielle løsninger for flybransjen. Erna Solberg har sagt at de vil støtte levedyktige selskap, og vi skal vise gjennom denne prosessen at Norwegian er fantastisk levedyktig, slår Schram fast.

– Betyr mye

Samferdelsesminister Knut Arild Hareide (Krf) sier i en pressemelding at dette er et uttrykk for hvor krevende situasjonen er for Norwegian.

– Norwegian betyr mye for de reisende, for turismen i Norge, for konkurransen i norske luftfart og ikke minst for de mange ansatte. Covid-19 har gjort situasjonen vanskeligere for Norwegian, men selskapet hadde det også vanskelig før korona, med blant annet en svært høy gjeld, sier Hareide.

Næringsminister Iselin Nybø (V) håper dette hjelper Norwegian fra å unngå konkurs.

– Norwegian har over tid vært i en krevende finansiell situasjon, og jeg håper at selskapet gjennom dette vil finne en bærekraftig løsning gjennom forhandlinger med kreditorer og eiere, som bidrar til at de overlever, sier Nybø.

Relatert