Slik utviklet smitten seg i forrige uke: – Vi er alle utålmodige

Helseminister Bent Høie sier det er for tidlig å si noe om hvorvidt de nasjonale og lokale tiltakene har effekt.

Det siste døgnet er det registrert 223 nye smittetilfeller i hovedstaden.

Rekorden blir satt en drøy uke etter at hovedstaden innførte sosial nedstenging, som blant annet innebar skjenkestopp og stenging av treningssentre, svømmehaller, kinoer og forbud mot alle kulturarrangementer.

Også i Bergen er det innført strenge restriksjoner for å få ned smitten.

Se et utdrag fra pressekonferanse øverst i saken.

– Tallene må ned

Smittetallene denne uken er på samme nivå med forrige, men stigningen er ikke like bratt, opplyser Høie.

– Vi er alle utålmodige, og vi vil se en effekt av tiltakene, men det er for tidlig å konkludere med om de har effekt. Oslo og Bergen er fortsatt i en utsatt situasjon, sier helseminister Bent Høie.

Helseministeren påpeker at vi ikke er i en situasjon der det å stabilisere smittetallene på der vi er nå, er godt nok.

– Tallene må ned, og det ganske betydelig før vi i større grad kan senke skuldrene og lette på tiltak, sier Høie.

– Det vi gjorde i mars var å nekte en del yrkesgrupper å jobbe. Det har store konsekvenser, og vi må hele tiden gjøre en vurdering om hva som er forholdsmessig, og hvilke konsekvenser vi kan akseptere. Tiltakene i mars hadde veldig store konsekvenser for noen grupper, det prøver vi å unngå nå ved å gjøre det på en litt annen måte, legger justisminister Monica Mæland til.

– Hverdagen snudd på hodet

Helseministeren understreker at han har forståelse for at folk nå opplever en krevende tid.

– Det er ingen morsomme julebord med kolleger, ingen store familietreff. Tiendeklassinger vet ikke om det blir juleball, og vi er hjemme store deler av tiden. Vi har alle fått hverdagen snudd på hodet siden mars, sier helseministeren og legger til:

– Det er ingen av oss som vet hva som skjer fremover, og utrygghet og bekymring er helt normale reaksjoner. Jeg har derfor bedt Helsedirektoratet og FHI om å lage gode råd om hvordan vi best kan ta vare på vår egne psykiske helse i tiden fremover.

550 bortvist fra Norge

Justisminister Monica Mæland opplyste videre at politiet i sist uke avviste 550 personer fra å komme inn i Norge. Flesteparten av disse var mennesker uten gyldig koronatest.

Dette kan også være personer som har nektet å innlosjere seg på den nye ordningen med karantenehotell til egen kostnad.

Over 400 av totalt 550 personer ble bortvist fra Øst politidistrikt sist uke, da de nye og strengere reglene ble innført. Her ligger både Oslo lufthavn og du har grensepasseringssteder som Ørje og Svinesund.

– Nødt til å være forsiktig

Bortvisningene er i all hovedsak gjennomført med bakgrunn i smittevernregelverket. I rundt 300 av disse sakene skyldtes bortvisningen manglende dokumentasjon på negativ Covid-19-test.

– Brudd fra en enkeltperson kan føre til smitteutbrudd blant flere hundre personer, derfor er vi nødt til å være forsiktige, sa Mæland.

Justisministeren kom videre med en oppfordring rundt årets julehandel.

– Mange har allerede begynt julehandelen, og jeg oppfordrer alle til å gjennomføre handelen slik at man verken utsetter seg selv eller andre for fare. Start handelen tidlig. Skal du på kjøpesenter eller i butikk, velg tidspunkter hvor du ikke møter så mange mennesker, sa justisministeren.

Relatert