Rundt 2000 amerikanske soldater hentes hjem fra Afghanistan, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.
Rundt 2000 amerikanske soldater hentes hjem fra Afghanistan, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet. Foto: AFP

Amerikanske soldater hentes hjem fra Afghanistan

Pentagon opplyser at omkring 2000 soldater hentes hjem fra Afghanistan. Dermed står det bare rundt 2500 amerikanske soldater igjen i landet.

USA trekker også 500 soldater ut av Irak, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.

President Donald Trumps regjering har tatt beslutningen om tilbaketrekkingen kort tid før påtroppende president Joe Biden tar over i januar.

Det er kutyme i amerikansk politikk at en avtroppende president sitter stille i båten og gjør få endringer i perioden før maktovertakelsen, med Trump har likevel besluttet å hente soldatene hjem.

– Prisen kan bli svært høy

Tirsdag formiddag advarte Nato-sjef Jens Stoltenberg på det sterkeste mot å trekke styrker ut av Afghanistan for fort.

– Vi står overfor en vanskelig avgjørelse. Vi har vært i Afghanistan i nesten 20 år, og ingen Nato-allierte ønsker å være der lenger enn nødvendig. Samtidig kan prisen for å trekke seg ut for tidlig eller uten samordning bli svært høy, sier Stoltenberg.

Dagen etter CNNs melding om at USA kan være i ferd med å nesten halvere sitt nærvær i landet, sier Stoltenberg at han holder tett kontakt med amerikanerne.

I uttalelsen refererer Stoltenberg til at oppdraget i Afghanistan ble utløst nettopp av terrorangrepene mot USA 11. september 2001, der målet var å forhindre at terrorister skulle kunne bruke landet som base.

Nå frykter NATO-sjefen at nettopp dette skal skje igjen, når USA trekker seg ut for tidlig.

– Afghanistan kan igjen bli et oppmarsjområde der internasjonale terrorister kan planlegge og organisere angrep mot våre land. Og IS kan komme til å gjenoppbygge det terror-kalifatet de mistet i Syria og Irak.

Krigstrøtte amerikanere

Også senatets republikanske leder, Mitch McConnell, gikk tidligere tirsdag ut og advarte president Donald Trump mot å trekke tilbake militære styrker i Afghanistan og Irak.

McConnell mener det vil gi ekstremister en stor propagandaseier og at amerikanerne vender ryggen mot sine samarbeidspartnere i regionen.

Beslutningen ventes likevel å bli godt mottatt blant mange krigstrøtte amerikanere. Krigene i Afghanistan og Irak ble innledet i kjølvannet av terrorangrepene 11. september i 2001, og har snart pågått i en generasjon.

Ifølge amerikanske medier har USA i dag rundt 4.500 soldater i Afghanistan og 3.000 i Irak.

Relatert