– Dette er ikke det Norge trenger nå

Regjeringspartiene og Frp kom til enighet mandag kveld om en ny krisepakke på 22 milliarder kroner. Ikke alle er fornøyd med detaljene i den nye krisepakken.

Senterpartiet har ikke vært med å forhandlet fram den nye krisepakken, og finanspolitisk talsperson, Sigbjørn Gjelsvik er ikke fornøyd med den nye krisepakken.

– Vi trodde at Frp innså alvoret for bedrifter og folk i Norge. Det er ikke et spor av det i denne avtalen. Man skyver planlagte avgiftsøkninger foran seg, sier han.

– For luftfarten, som har vært i dyp krise siden mars, så er det fremdeles ingen kompensasjonsordninger. For reiselivet, ligger med brukket rygg og kanskje kommer seg til knestående neste vår, får de en avgiftssmell i ansiktet. Dette er dypt skuffende og problematisk. Man trenger en langsiktig plan. Dette er ikke det Norge trenger nå, dessverre.

– Hva er dere mest skuffet over?

– At man ikke avlyser meningsløse avgiftsøkninger for de hardest rammet bedriftene. Kompensasjonsordningene burde blitt gjort bedre og lengre. Man trenger trygghet for å komme seg gjennom pandemien. Eksperter sier at vi må leve med dette gjennom store deler av neste år, og da burde de økonomiske tiltakene stå til det, mener han.

– Hva burde rammen da vært?

– Minimum samme vilkår som blir omfattet av kompensasjonsordningen. Det er viktig å sørge for nok tiltak slik at kriserammede bedrifter kommer seg gjennom krisen, sier han.

– Dette gjør meg forbanna

Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder i SV og næringspolitisk talsperson mener den nye krisepakka er en finger i øyet til folk flest.

– Over 21 milliarder ut av fellesskapskassa uten å stille et eneste krav om at penger ikke skal gå til bonuser, utbytte eller oppsigelser. Ingen krav mot at penger går til berikelse, ingen krav som sikrer vanlige arbeidsfolk i en vanskelig situasjon. Dette er en finger i øyet til folk fles, sier han.

– De hever støttetaket for de store konsernene til 80 millioner, mens vanlige arbeidsfolk må leve i utrygghet. Dette gjør meg forbanna, legger han til.

Rødt kaller krisepakka «hårreisende usosial»

– Ingenting til de arbeidsledige. Slagordet «for folk flest» er en markedsføringsbløff, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om Frps regjeringsenighet om krisepakke.

– Frp har verken tatt til orde for eller fått gjennomslag for et eneste tiltak som virkelig bøter på situasjonen for de arbeidsledige, sier Rødt-lederen.

– Nå har høyresiden brukt over dobbelt så lang tid på forhandlingene om denne krisepakka som det Stortinget brukte i mars da vi sikret krisetiltak for arbeidsledige. Mange som har mistet jobben, vil føle seg snytt, med god grunn, legger han til.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener mange som har mistet jobben vil føle seg snytt.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener mange som har mistet jobben vil føle seg snytt. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Parat misfornøyd

Parat-leder Unn Kristin OIsen er ikke fornøyd med at regjeringspartienes og Frps koronakrisepakke ikke inneholder kontantstøtte til luftfarten.

– Det er skuffende at det ikke kom en kompensasjonspakke til luftfarten og de tre selskapene Norwegian, SAS og Widerøe. Avgiftslette alene er ikke nok til å redde flyselskapene som nå ikke har inntekter, sier Olsen til Parat24.

– Jeg ser at regjeringen øker kjøp av flyreiser til to milliarder, men det er på langt nær nok til å kompensere for det inntektsbortfallet flyselskapene nå har, sier hun videre.

Venstre og Høyre fornøyde

Både Ola Elvestuen i Venstre og leder for finanskomiteen, Mudassar Kapur (H) er fornøyde med å ha kommet til enighet.

Venstres Ola Elvestuen er fornøyd.
Venstres Ola Elvestuen er fornøyd. Foto: Terje Pedersen

– Det vi er mest fornøyd med er at vi har klart å komme til en enighet så raskt som vi har gjort. Dette er en betydelig bedring, og flere tiltak inn mot reiselivet. Det er også en forlengelse av ordningen med frilansere og selvstendige næringsdrivende. Her har vi på plass mye, sier han til TV 2.

– Høyre er fornøyd, og vi har hatt med oss viktige hjertesaker inn i forhandlingene. Kommuneøkonomi, bedrifter og næringslivet er viktig for oss, og jeg er glad vi har funnet fram til en konstruktiv og god enighet sammen med alle partiene som ivaretar dette, sier Kapur.

– Samtidig er jeg glad vi fikk på plass denne avtalen så raskt som vi gjorde, legger han til.

Leder i Stortingets finanskomite Mudassar Kapur (H).
Leder i Stortingets finanskomite Mudassar Kapur (H). Foto: Terje Bendiksby

– Et minimumstilbud

Tore Storhaug i Kristelig Folkeparti forteller at de er svært fornøyde med å bli enige om de viktigste tiltakene inn mot næringslivet, og at de har hatt gode samtaler sammen med Frp om flybransjen.

– Jeg opplever også at vi står sammen om det viktigste tiltaket, som er å kjøpe flyruter og midlertidige flyruter. Det gjør at vi får et minimumstilbud. Dette er med på å gi flyselskapene strekninger å fly, samtidig som at vi kundene vet hva vi kan forholde oss til, slik at vi kommer oss dit vi skal.

NHO fornøyd

– Vi frykter fortsatt konkurser fremover, men regjeringen og Frp har med denne pakken kommet oss i møte, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Vi står i en veldig alvorlig krise, og mange bedrifter har en krevende og mørk vinter foran seg, påpeker NHO-sjefen.

Han uttrykker glede over forbedringer i krisepakken. NHO har kjempet for å øke kompensasjonsgraden, understreker Almlid. Den blir nå på 70 prosent i september og oktober, så 85 prosent i november og desember og deretter 80 prosent for januar og februar.

– Dette viser at Frp og regjeringen forstår at bedriftene trenger ordentlig hjelp for å unngå at koronapandemien blir en unødvendig stor krise for norsk næringsliv, sier Almlid.

– Viktig for våre medlemmer

− FrP bidrar til å redde arbeidsplasser, livsverk og virksomheter med denne enigheten. Vi er blitt lyttet til i en rekke saker, og det er viktig for våre medlemmer og norsk næringsliv, uttaler Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke. Foto: Virke

− Vi er glad for at FrP har forbedret kompensasjonsordningen slik at virksomhetene allerede nå kan få dekket inntil 85 prosent av de faste kostnadene sine.

Kristensen etterlyste, da krisepakken ble lagt frem forrige uke, at de trengte ordninger som varer like lenge som pandemien varer.

− Vi har tillit til at regjeringspartiene og FrP fortsatt vil svare på behovene til næringslivet også inn i 2021.